hirdetés
hirdetés

Autonóm légiközlekedés

Önvezető Airbus – Videóval

A gépgyártó légi járművei most már önvezető módban is képesek fel és leszállni, valamint gurulni a kifutópályán. 

hirdetés

Egy kiterjedt, kétéves repülési tesztprogramot követően az Airbus sikeresen befejezte Autonóm Taxi Felszállás és Leszállás (ATTOL) elnevezésű kutatási projektjét. A légiversenyben az Airbus az első, amelynek önvezető repülőgépe van, a vállalat egy világszerte használt kereskedelmi repülőgéptípust, az A350-1000 jelzésűt tette alkalmassá erre, egy a fedélzettre telepített képalkotó- és feldolgozó rendszerrel.

Összességében több mint 500 teszt repülést hajtottak végre. E repülések mintegy 450-ét a nyers videoadatok gyűjtésére, az algoritmusok támogatására és finomhangolására fordították. Az automatikus felszállásokat a repülőgép vizuális adatok alapján végezte el. A gépi tanulás technológiáját alkalmazó algoritmusok és az automatikus adatfeldolgozás segíthetnek a pilótáknak, hogy a repülőgép vezetése helyett inkább a stratégiai döntések meghozatalára korlátozódjon a feladatuk. 

A számítógépes látás és a gépi tanulás alapján a Wayfinder szoftver lehetővé teszi a repülőgép számára, hogy felismerje környezetét és kiszámítsa, hogyan lehet a legjobban navigálni rajta. Akárcsak egy autonóm autó, érzékelőket, például fényképezőgépeket, radarot, LiDAR-ot (lézer alapú érzékelési módszer) és nagy teljesítményű fedélzeti számítógépeket használ. A számítógépes látás algoritmusok kifejlesztése és használata lehetővé teszi a repülőgépek és légi taxik számára, hogy felszálljanak és leszállhassanak - repülőtér vagy műholdas rendszerek nélkül.

(forrás: Airbus)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés