hirdetés
hirdetés

Hutong

Moduláris hajlék a legsűrűbben lakott városokban

A pillanatok alatt megépíthető Plugin House szó szerint tökéletesen beilleszthető a környezetébe.

hirdetés

A Pao (People's Architecture Office) stúdió mikroházat épített egy harminc éves pekingi lakos számára. Egy régi hutong (a kínai nagyvárosok jellegzetes vékony utcái) egyik udvarában húzták fel az épületet.

Pekingben, Kína egyik leggyorsabban növekvő és legzsúfoltabb metropoliszában a lakásvásárlás és függetlenedés megfizethetetlenül drága törekvés egy mai fiatal számára. A Pao stúdió által egy fiatal nő számára tervezett mikroház kitűnő példa arra, hogy az épületek kialakításával miként is lehet többé-kevésbé áthidalni a kollektív társadalom problémáit.

A Changchun Jie történelmi hutongja környékén született és nevelkedett Fan tinédzserként családjával a romló környezet miatt Peking külvárosába menekült. „De egy régi hutongban teljesen más az élet – állította Fan. – A többlakásos épületekben az ajtók célja, hogy elkülönítse az embereket. A hutongokban viszont mindenki ismer mindenkit, és a napot olyan apró gesztusok alkotják, ami közösségi érzést teremt.”

Éppen ezért a nagyjából harmincszor költségesebb lakásvásárlás helyett, és családja kívánságai ellenére a harminc éves Fan úgy döntött, hogy némi átpofozgatás után visszaköltözik gyermekkori udvari házába. Így született meg a Pao által számára kialakított Plugin House nevű hajlék. A térfogat és a funkciók száma (komposztáló mellékhelység és konyha) azért az eredeti a lakhelyéihez képest természetesen bővült. A ház esztétikáját és arányait is tökéletesen újra gondolták.

Fotó: Gao Tianxia

Az építészeti forma teljes egészében a szomszédokkal való egyeztetés eredménye. A házat valóban úgy alakították ki, hogy a lakók elől ne takarja el a napfényt, ne akadályozza meg a légáramlást, és ne takarja el a kilátást a hutongnál éldegélő emberek elől. Az előre legyártott moduláris paneleknek köszönhetően az alakot és a dimenziókat a helyszínen is meg lehet változtatni, mivel mindegyik elem már alapból tartalmazza a szigetelést, a vezetékeket, a csatornázást, illetve kívül-belül a burkolatot, és akár két segédmunkás is össze tudja illeszteni őket.

Fan a lehetséges legszellősebb lakást akarta megépítetni magának. Megkétszerezett magasságával, és a kecses ablakokkal ékesített mennyezetével az új lakás az adott körülmények között számára valószínűleg az ideális megoldás.

Fotó: Gao Tianxia

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Abitare)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés