hirdetés
hirdetés

Smart city

Még okosabb lesz Győr

A közvilágítás „okosításától” a városüzemeltetést segítő applikáción át a napelemes termelésig számos újdonsággal gazdagodik Győr, és válik a világ egyik újabb „okos városává”.

hirdetés

A győri városházán számolt be Győr város vezetése az E.ON Hungária Zrt.-vel közösen a közelmúltban elkészült energetikai és városüzemeltetési fejlesztésekről, illetve a további együttműködési tervekről. A mai ismeretek szerinti legmodernebb, összefoglaló nevükön „smart city” projektek Magyarországon sehol máshol nem találhatók meg ilyen változatos kínálatban egy városban koncentrálva.

A fejlesztések azt követően indultak meg, hogy éppen két évvel ezelőtt együttműködési megállapodást írt alá a város és az E.ON Hungária Zrt. A megállapodás célja, hogy a 2017-ben megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál idejére már „okos városként” fogadhassa a fiatalokat Győr.

Adatgyűjtés és okosvilágítás

„Olyan méréseket folytathatunk, amik kifejezetten Magyarország-specifikus adatokkal gazdagíthatják a fejlesztők, üzemeltetők tudásbázisát, és így a megoldások folyamatosan az igények fejlődéséhez igazíthatók. Tisztában vagyunk a smart city koncepció elvi és gyakorlati előnyeivel, de tovább kell szélesíteni ismereteinket a hagyományos hálózati infrastruktúrával való együttműködésük jellemzőiről – mondta Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja.

Jelentős szakaszon készült el a városban az okos közvilágítás is. „Jól mutatja a smart city koncepciókban rejlő tartalom értékét, hogy a 150 lámpatest „okosításával” a projekt megteremtette egy olyan kétirányú kommunikációs hálózat kiépítését is, mely a világítás vezérlésén kívül sok minden másra is képessé teszi a hálózatot a későbbiekben” – mondta Szappanos Sándor, az E.ON Energiatermelési Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a program szponzora.

Energiamenedzsment

Napelemek kerültek a Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, valamint az Újvárosi Művelődési Ház tetejére. „Ezek nem csupán a környezetbarát villamosáram-termelés miatt érdemelnek említést, hanem azért is, mert ezeken a helyszíneken egyúttal folyamatos adatgyűjtést is végeznek az E.ON szakemberei, így gazdagítva a társaság tudásbázisát többek között abban a kérdésben, hogy a napenergia magyarországi kihasználása az elosztó hálózatra milyen hatást gyakorol” – mesélte az E.ON szakembere.

Ugyancsak hasznos műszaki eredménnyel jár együtt Győr város új uszodájában, az Aqua Sportközpontban elvégzett komplex épületi energiamenedzsment rendszerfejlesztés (BEMS, azaz building energy management system). Az épület funkciójából adódóan intenzív energiafogyasztó, így a sokmilliós beruházás az ezen elért megtakarítással akár 1-2 év alatt is behozza az árát.

Városszervíz applikáció

A lakosság számára talán a legizgalmasabb fejlesztés a Városszerviz applikáció lesz. Ezt Android, Windows és iOS operációs rendszerű okostelefonokra letöltve a város bármely pontján tehetünk bejelentést olyan problémákról, amelyek elhárításában a város érintett közüzemi-városüzemeltetési szolgáltatóinak van illetékessége. A Városszerviz applikációból érkező jelzések interaktív kezelésében a város partnere, az E.ON mellett a Vill-Korr Hungária Kft., a GYŐR-SZOL Zrt., a Pannon-Víz Zrt. és Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete is. Sérült kuka, lógó vezeték, szivárgó tűzcsap, megrongált közlekedési jelzőtábla, balesetveszélyes játszótéri eszközök vagy bármi más könnyen és gyorsan bejelenthető az alkalmazás révén, ami a GPS koordináták segítségével pontosan rögzíti a bejelentés helyét is.

Az okos város projekt keretén belül bővül a város elektromos töltőállomásainak száma is. A Révai utcában és a Dunakapu téren nyílik lehetőség elektromos autók töltésére, új generációs gyorstöltők segítségével.

Példát mutat Győr 

Végül – részben az okos város projektben megvalósított fejlesztéseket is mintegy keretbe fogva - elkészült a Budapesti Műszaki Egyetemmel és Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szakembereivel közösen összeállított Városindex audit rendszer is. Ez mindösszesen 220 indikátor mentén vizsgálja, hogy egy adott város hol tart az okos várossá válás folyamatában, és visszajelzést adhat arról is, hogy mely területeken vannak a legnagyobb eredménnyel kecsegtető vagy a lakosság számára legszükségesebbnek vélt fejlesztések.

Az E.ON Hungária és a város vezetői meggyőződésüket fejezték ki, hogy a most átadott, és a közeljövőben tervezett új fejlesztések nem csak a város lakóinak az életére gyakorolnak majd pozitív hatást, hanem más városoknak is példát mutatnak, hogy érdemes az energetika és a városüzemeltetés területén meglévő fejlesztési lehetőségekben rejlő jövőbe mutató megoldásokat már a jelenben kipróbálni.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés