hirdetés
hirdetés

Otthoni robotok

Már az ajtónkon kopogtatnak...

A robotika otthoni alkalmazása leginkább az elöregedő társadalmak problémáira jelent majd megoldást, de addig is már számos önálló háztartási gép segítségét vehetjük igénybe.

hirdetés

Az iparban alkalmazott robotok saját környezetükben már megszokottak, és elterjedésük folyamatosan nő. A robotok hétköznapi alkalmazása azonban még nem ilyen elterjedt, de hatalmas fejlődés előtt áll.

Ősi kapcsolat

A MOGI Ethon
A MOGI Ethon
Kutya és ember kapcsolata a lehető legrégebbi viszony, melyben az egymásrautaltság és a segítő szerep dominál. Ennek mintájára a kutatók azt az elvet követik, hogy a robotok ne emberi formát öltsenek, legyenek inkább az ember barátai, szolgálják őt. Az etológiai viselkedésminták alapján megalkotott gépek az „etorobotok”, a „MOGI Ethon” pedig kifejezetten egy magyar–japán együttműködés által született.

A kutatás során – amelyben több magyar egyetem is részt vett – az etológusok megfigyelései alapján az informatikusok algoritmizálták és leprogramozták a kutya viselkedését, ezt követően pedig a mérnökök megépítettek egy robotot, amelynek néhány viselkedéseleme a kutyáéhoz hasonlít, alkalmas a kötődéshez kapcsolódó érzelmi állapotok kifejezésére. MOGI Ethonnak nincsenek érzései, ám képes azt az érzetet kelteni az emberben, hogy kötődik; örömöt, félelmet, vidámságot fejez ki a különböző helyzetekben.

Bandita gyógyítja a gyerekeket

A legnagyobb szükségünk azonban talán nem is a mesterséges, akár emberi érzelmeket is imitáló lényekre lesz, sokkal inkább jelent majd megoldást az elöregedő társadalom problémáira a robotika fejlődése.

Sokak szerint a – kísérleti jelleggel már alkalmazott – betegszállító robotok, az idős- és beteggondozásban alkalmazott segítő, terápiás robotok bukkannak majd fel elsőként a hétköznapi életünkben.

A Bandita névre keresztelt robotot, amely nagy szemeivel és két kerekével leginkább egy képregényfigurához hasonlít, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztették ki, és a gyerekterápia területén alkalmazzák. A tesztek során autista gyerekekkel próbálták ki, akik kifejezetten jól reagáltak a gyerekméretű robotra.

A cél tulajdonképpen az volt, hogy szimpatikus és megfelelően érzékeny lényeket alkossanak, amelyek egyszerre funkcionálhatnak terapeutaként és játszótársként. Amennyiben sikerül továbbfejleszteni a prototípust, akkor testbeszédük, mimikájuk a velük játszó gyerek állapotához igazítható lesz, s akár fokozatosan csökkenthető lesz a kiszámíthatóságuk, ami segítheti, hogy a gyerekek jobban elviseljék az autisták számára igen rémisztő váratlan helyzetekből fakadó bizonytalanságokat.

A takarítónő

A komolyabb, összetettebb feladatok ellátásra fejlesztett robotok mindennapi életünkben való alkalmazásáig is megjelennek saját lakásunkban a mesterséges segítők.

A robotporszívók például szinte hangtalanul végzik a dolgukat egyre több otthonban.

„Ma már a legnagyobb márkák kínálatából sem hiányozhatnak a robotporszívók. A specialista iRobot mellett a Samsung, az LG, a Dyson porszívó robotokat, a Husqvarna, az AL-KO, a Robomow vagy épp a Bosch kiváló fűnyíró robotokat fejleszt és gyárt” – mondja Kiss Attila háztartásirobot-szakértő, a Robotguru Kereskedőház ügyvezetője. Ezek a porszívók képesek feltérképezni a terepet, és szisztematikusan végigjárják a lakást, nem jelent akadályt a bútorzat vagy a lépcső sem, fontos azonban, hogy minden lakás más robotot igényel.

A Robotguru és csapata éppen ezért találta ki a roboZOOM-ot, mely egy robotikai tesztközpont, ahol előre egyeztetett időpontban, valós háztartási környezetben kipróbálhatók a különböző igényekre fejlesztett gépesített „takarítónők”.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés