hirdetés
hirdetés

Gourmet

Katonai laborban készül a pizza

Íme, a katonáknak szánt, fogyasztásra kész ételek Szent Grálja - a pizza, amely három év alatt sem romlik meg a polcokon.

hirdetés

A katonák már azóta pizzát szeretnének, amióta a tábori konyhák felállítására alkalmatlan területeken állomásozó, vagy a harci zónákban küzdő egységek miatt 1981-ben könnyű súlyú élelmiszer-fejadagok váltották fel a konzerveket. Az új porciókat meals ready to eat-nek (MRE) nevezték el, amely magyarul nagyjából "azonnal fogyasztható élelmiszer-fejadagok"-at (a továbbiakban: AFÉ) jelent.

Amerikában, egy massachusettsi katonai laborban a tudósok várhatóan hamarosan végeznek egy olyan pizzaváltozat kidolgozásával, amely semmilyen hűtést vagy fagyasztást nem igényel. "A lényeg tulajdonképpen annyi, hogy a pizzát nyugodtan otthagyhatod a pulton akár három évig is (becsomagolva persze) anélkül, hogy az megromlana - mondta Michelle Richardson, az Amerikai Hadsereg Natick Katonai Kutatási, Fejlesztési és Mérnöki Központjának élelmiszer-tudósa.

Mindenkor az első számú kedvenc

A Natick labor tudósai felelősek többek között a katonák harci hatékonyságát és túlélési esélyeit javító felszerelésekért és ruházatért is, a célnak megfelelő és – nem mellékesen –finom pizza megalkotása azonban mindmáig a Szent Grál szerepét töltötte be az intézményben. "A pizza minden évben az elsők között végez, amikor a katonákat arról faggatják, hogy mit látnának szívesen a fejadagjaikban - mondta Richardson, aki csaknem két évet töltött a recept megalkotásával egy kereskedelmi berendezésekkel telezsúfolt, óriási konyhában. 

Sokáig a tudósok erőfeszítéseinek egyik gátja volt például a paradicsomszószban, a sajtban és az egyéb feltétekben jelenlevő nedvesség, amely idővel mindig átvándorolt a tésztába. Mindennek az eredménye egy átázott pizza lett, amely ideális táptalaj a penész és a kórokozó baktériumok számára.

Az utóbbi néhány évben azonban a kutatások lassacskán végül is hozzásegítették a szakembereket a nedvesség vándorlásának megállításához. Többek között el kezdtek úgynevezett vízmegkötő anyagokat használni – a cukor, a só és néhány szirup is alkalmas erre a trükkre –, amelyek képesek megakadályozni, hogy a víz a tésztába jusson.
Mindez azonban önmagában még kevés lett volna ahhoz, hogy a pizza harminc fokban is három évig friss maradjon, így a kutatók úgy "finomhangolták" a szósz, a sajt és a tészta savasságát, hogy az komoly mértékben hátráltassa az oxigén és a baktériumok tenyészetét az ételben. Mi több, a tasakban megmaradt levegő teljes elnyeléséhez vastömésekkel is ellátták a csomagot.

Milyen az íze?

A legtöbb katona még nem próbálta, hiszen még mindig a fejlesztési szakaszban van. Jill Bates, a laboratórium vezetője azonban elégedetten nyilatkozott, miután megkóstolta a pepperoni-pizza legfrissebb sütetű prototípusát. Elmondása szerint az eredmény egy parányit nedves, nem szuperropogós héjú serpenyős pizzára emlékeztet. "Az íze meglehetősen hasonlít a tipikus, otthon készített serpenyős pizzáéra, amit éppen most vettünk ki a hagyományos vagy a grill-sütőből – elemezte Bates. "Az egyetlen dolog, ami esetleg hiányozhat, hogy nem meleg, amikor megesszük. Szobahőmérsékletű."

A sertéshúst az étrendjükből mellőző katonákra egyébként ugyancsak gondoltak a fejlesztők; számukra a pulykás-pepperonis változat lesz az elérhető alternatíva.
David Accetta, a hadsereg nyugalmazott alezredese és a labor szóvivője ugyancsak kipróbálta a pizzát, és ízlett neki. Elmondása szerint fontos előnyökkel jár, ha a katonák számára élvezetet nyújt az elfogyasztott étel, valamint, ha érzelmileg is kötődni tudnak hozzá.

Gyakran, amikor fázol, fáradt vagy és éhes, egy általad kedvelt és otthon is számos alkalommal fogyasztott, meleg étel „elköltése” sokat lendíthet a morálodon, és – tapasztalataink szerint – végső soron az erőidet is megsokszorozza – mondta Accetta.
Mindezidáig egyébként a spagetti volt a legnépszerűbb AFÉ-lehetőség. Ez a tésztaféle már az AFÉ-k bevezetése kezdetén része volt a menünek, és konkrétan ezt az egy fogást a katonák soha nem is akarták száműzni a fejadagjaikból. A közkedvelt választások közé tartozik még a vegetáriánus tortellini is.

A labor egyébként élelmiszertechnológusokat is alkalmaz, hogy a szakemberek megízleljék az itt kifejlesztett recepteket, és visszajelzéseket küldjenek róluk. Az egyik tesztelő, Dan Nattress ugyancsak finomnak találja a pizzát. "Majdnem olyan, mintha pizzériából rendeltem volna" – jelentette ki a szakember.

Fordítás: Zamaróczy Ádám

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[145567] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés