hirdetés
hirdetés

Városlakó

Intelligens motor kerékpárokhoz

A Semcon technológiai vállalat kifejlesztett egy intelligens és költségkímélő motor prototípust, amelyet könnyen fel lehet szerelni bármilyen kerékpárra.

hirdetés

A gépkocsival történő utazás alternatívájaként a kerékpározás kedvezően hat az egészségre és a környezetre, illetve csökkenti a forgalmi dugókat. Hogy minél több embert kerékpározásra buzdítsanak, a Semcon mérnökei kifejlesztettek egy elektromos motort, aminek az összeszerelése 100 eurónál kevesebbe kerül, és könnyen áttehető egyik kerékpárról a másikra.

„Az átlagos kerékpárosok igényei és vágyai mentén kezdtük el kifejleszteni a motort. Az elektromos kerékpárok előnyei nyilvánvalóak, de a létező megoldások drágák és túlságosan összetettek. Ezért fejlesztettünk ki egy olyan motort, amely bármilyen kerékpártípussal kompatibilis, és a barátok és családtagok is osztozhatnak rajta” – mondja Anders Sundin, a Semcon műszaki igazgatója.

A fejlesztők szeme előtt egy kicsi és könnyen hordozható motor lebegett, ezért a csapat úgy döntött, hogy egy alig több mint 1 kg súlyú és 150 watt teljesítményű megoldást dolgoznak ki. Az akkumulátorkapacitás optimális kihasználása érdekében a motor érzékeli, ha a kerékpáros pedálozik, és csak 7 és 25 km/h sebesség között aktiválódik. Ennek köszönhetően a kerékpározás kényelmes, zökkenőmentes és biztonságos, hiszen az intelligens motor értelmezi a kerékpáros pedálozását és szándékait.

A motorba egy apró számítógép van építve, és az erre telepített szoftver irányítja a működését, ami alapján a Semcon fejlesztői a jövőben számos különböző alkalmazást terveznek kifejleszteni. Ezek között lehetnek például különböző üzemmódok, a sebesség vagy a megtehető távolság előnyben részesítésének beállítása vagy egyéb alkalmazások, mint a lopás elleni védelem vagy a nyomon követés.

Jelenleg a motor még nem érhető el a végfelhasználók számára. A Semcon pillanatnyilag befektetőket keres, akik szívesen segítenének bevezetni az új kerékpármotor-koncepciót a piacra.

(forrás: Semcom/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés