hirdetés
hirdetés

Egészséges ivóvíz

Innovációs díjat nyert a ReWater víztisztító konténer

A ReWater olyan konténeres megoldású, összetett technológiai elemekből álló víztisztító berendezés, amely bármilyen édes vízből, akár biológiai tisztításon átesett kommunális szennyvízből is képes tiszta, egészséges ivóvizet előállítani.

hirdetés

November utolsó három napján, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 (BWS 2016) társeseményeként megrendezésre került Fenntartható Vízipari Megoldások Szakkiállítás a fenntartható, környezetbarát, innovatív, versenyképes vízipari megoldások bemutatásán keresztül kínált lehetőséget mindazon vállalkozások számára, amelyek aktívan kapcsolódnak a víz kérdésköréhez. 

A szakkiállítás szervezői – a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Vízipari Klaszter – felismerve a tényt, miszerint a vízipar területén aktívan működő cégek, illetve a vízügyi tudományos szektor képviselői jelentős mértékben hozzájárulnak vizeink védelméhez, valamint a vízügyi fejlesztések eredményes megvalósításához, BWS 2016 Szakkiállítás Vízipari Innovációs Díj megalapításáról döntöttek. A díjra az expo kiállítói és az Innovációs Nap előadói nevezhettek olyan termékeikkel, szolgáltatásaikkal és innovatív technológiai megoldásaikkal, amelyek jelentős mértékben segítik elő vizeink védelmét, valamint a vízügyi fejlesztések eredményes megvalósítását.

A kiállító Pureco Kft. és Fővárosi Vízművek legújabb közös fejlesztésükkel, a ReWater ivóvíztisztító konténerrel jelentkeztek erre a jelentős megmérettetésre. A nemzetközi zsűri, az Európai Bizottság Kutatás-fejlesztési Központjának (JRC) vizes ágazatának vezetője, a WWF vizes programjának igazgatója, a Nemzetközi Tudományos Bizottság (ICSU) elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselője, a Magyar Mérnöki Kamara vizes tagozatának vezetője, az Eötvös József Főiskola rektora, az Európai Vízügyi Szövetség elnöke és az Európai Innovációs Partnerség igazgatói tanácsának tagja a beérkezett pályázatok közül a ennek a konténeres ivóvíztisztító rendszernek ítélte oda a díjat. 

A víztisztító konténer belső kialakítása
A víztisztító konténer belső kialakítása

A díjátadáson Giovanni Bidoglio, a JRC vizes ágazatának vezetője méltatásában kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy ez az innováció a vízhiánnyal küszködő térségeknek helyben kínál megoldási lehetőséget és ahhoz járul hozzá, hogy az éltető víz mindenki számára elérhető legyen.

A biológiailag tisztított szennyvízből ivóvizet előállító berendezés az ivóvíz tisztítási technológiák közül az egyik legkorszerűbb módszert, fizikokémiai előkezeléssel egybekötött fordított ozmózisos tisztítási eljárást alkalmaz. A tisztított vízből ionok pótlásával és fertőtlenítéssel állít elő emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet. A kompakt, moduláris és költséghatékony megoldás készre szerelt konténerben érhető el, amelyet mindig a telepítési helyszín adta specifikumoknak és az adott feladatnak megfelelően alakítanak ki, rugalmasan kezelve a modulok számát, azok kapcsolási sorrendjét.

A ReWater ivóvíztisztító konténer könnyen és gyorsan telepíthető ott, ahol leginkább szükség van rá: vízhiányos területeken, szennyezett vízbázisok esetén, táborokban, katasztrófahelyzetek idején stb.

A Budapesti Víz Világtalálkozón nemcsak a ReWater konténert lehetett megtekinteni, de meg is lehetett kóstolni a berendezés által megtisztított ivóvizet (forrás: Pureco)
A Budapesti Víz Világtalálkozón nemcsak a ReWater konténert lehetett megtekinteni, de meg is lehetett kóstolni a berendezés által megtisztított ivóvizet (forrás: Pureco)

A fejlesztés hosszas előkészületeket követően év elején indult, a munkában a Magyar Vízipari Klaszter tagjai, a Pureco Kft. a technológiai elemek tervezésével, a BDL Kft. a gépészeti tervezési megoldásokkal, a Fővárosi Vízművek Zrt. a gyártási és logisztikai tevékenységek elvégzésével vett részt. Az elkészült mintakonténert október és november folyamán a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen (BKSZTT) tesztelték, és a rendkívül precíz mérnöki és gyártási munkának köszönhetően elmondható, hogy a BKSZTT biológiailag előkezelt vízéből a ReWater konténer emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet állított elő. 

(forrás: Pureco/GyártásTrend)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A berendezés árát elfelejtették beírni?!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés