hirdetés
hirdetés

Smart Home

Hanggal lehet vezérelni az új okosotthon-rendszert

Az új rendszer hibrid beszédfelismerővel dolgozik és válaszol is a feltett kérdésekre, ha kell. 60 funkciót vezérel és eseményvezérelt logika alkalmazásával a folyamatok kombinálását is lehetővé teszi. 

hirdetés

Az ABB a berlini IFA fogyasztói elektronikai kiállításon mutatta be hanggal vezérelhető okos lakásautomatizálási rendszerét, a free@home-ot. Az újítás lehetővé teszi, hogy a vevők hangalapú paranccsal vezéreljenek 60-nál is több funkciót, többek között a világítást, a fűtést, az árnyékolás vezérlését és az ajtónyitást is.

A cég tavaly jelent meg a piacon a termékével, melynek segítségével a rendszert kiépítők egyszerűbben tudnak otthonautomatizálási lehetőségeket kínálni, kihasználva az internet nyújtotta előnyöket. Az okostelefonról, táblagépről vagy személyi számítógépről irányítható rendszer leegyszerűsíti számos olyan funkció kezelését, amely a vevő igényeinek megfelelő otthoni környezetet tud teremteni.  A most bevezetett hangalapú vezérlés még tovább egyszerűsíti az otthonautomatizálást.

A digitális kutatási szolgáltatásokra specializálódott BI Intelligence szerint az otthonautomatizálási készülékek piaca 2014-ben meghaladta a 61 milliárd dollárt, és ez a szám 2019-re eléri a 490 milliárd dollárt, ami kb. évi 50 százalékos növekedést jelent.

A felhasználók a szobák és a terek megnevezése szerint programozhatják a rendszert, amelyet úgy is be lehet állítani, hogy a kiadott utasítás végrehajtását hang üzenetben visszaigazolja. Így amikor a felhasználó kiadja az utasítást: "redőnyöket leengedni a nappaliban", ez a hangüzenet érkezik: "a nappaliban minden redőny leengedve”, stb. A felhasználók kérdéseket is feltehetnek a funkciók állapotával kapcsolatban. Például: "Tamás szobájában le van-e kapcsolva a lámpa?”, és a rendszer választ ad a feltett kérdésre.

Az ABB egy hibrid beszédfelismerő megoldást épített be, amely a nyelvtani alapút egy statisztikai beszédfelismerő modellel ötvözi. A rendszernél természetes beszéd alapú és parancsalapú utasítás is lehetséges, így a felhasználó azt is mondhatja, hogy "kérem, kapcsolja fel a nappali világítását”, vagy "nappali  világítás be!”. A hangvezérlő rendszerbe épített párbeszéd-feldolgozó egység algoritmusok segítségével ismeri fel a felhasználó szándékát és a szövegkörnyezetet. A felhasználónak nincs szüksége semmilyen betanításra, mivel a beszédmodell a rendszerbe programozott szavak (az emeletek, a szobák és a vezérelt funkció elnevezése) segítségével tud alkalmazkodni. A rendszer a szükséges adatokat a szövegkörnyezetből, illetve egy kiterjedt hangkönyvtárból gyűjti össze. Ha az utasítás nem elég teljes körű, a rendszer kiegészítő információkat kér a felhasználótól.

További fejlesztésnek számít az új 'Műveletek' menü, amely különböző folyamatok kombinálását teszi lehetővé az eseményvezérelt logika segítségével. Például, ha a szobahőmérséklet túllépi a 25 °C-ot, lehetőség van a redőnyök automatikus leengedésére. Ha működésbe lép a mozgásérzékelő, a rendszer e-mailben vagy okostelefonon értesíti a felhasználót az adott működésről.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés