hirdetés
hirdetés

Kiberbűnözés

Veszélyben az okosvárosok?

Egy non-profit globális szervezet szerint sürgősen meg kell erősíteni az internetre épülő városi rendszerek biztonságát. 

hirdetés

A katasztrófakészültség fogalma valószínűleg főleg a földrengéseket, árvizeket és viharokat juttatja először eszünkbe. Biztonsági kutatók most a kibertámadások kockázataira kívánják felhívni a figyelmünket.

A Securing Smart Cities (Az Okosvárosok Megóvásáért – SSC) non-profit globális kezdeményezés, amely az okosvárosok „kiberbiztonságát” tervezi megerősíteni. Először is az internetes technológiát alkalmazó metropoliszok sebezhetőségét szeretnék tudatosítani. A parkolóhely-kereső alkalmazások, az időjárás- és időérzékeny közvilágítás, a valós idejű tömegközlekedési információkat nyújtó szoftverek, az intelligens közlekedési lámpák és a zajspecifikus utcai jelzések világáról beszélünk.

Az IOActive Labs vezető technológusa, Cesar Cerrudo szerint a városok nem készültek fel az ilyen rendszerek elleni támadásokra. Az SSC igazgatótanácsi tagjaként Cerrudo a városok kiberbiztonságát illetően látja el tanácsokkal a szervezetet. – Milyen lenne az ingázás a működésképtelen forgalomirányító rendszerekkel, illetve utcai közvilágítás és tömegközlekedés nélkül? – írja. – Hogyan reagálnának a városlakók a nem megfelelő áram vagy vízellátásra, a sötét utcákra és a kamerák hiányára?”

Fotó: Shutterstock

Bár az Obama-adminisztráció már aláírt bizonyos önkéntes iránymutatásokat a kiberfenyegetések ellen, Cerrudo szerint a városok továbbra is védtelenek. A szakember nem kellően titkosított vezeték nélküli rendszereket, a számítógépes katasztrófaelhárító csapatok hiányát és nem megfelelő, illetve nem létező biztonsági jellemzőket emleget a hibák között.

Az okosvárosok Sean Sullivan, az F-Secure biztonsági elemzője szerint is erősen ki vannak téve az ilyen támadásoknak, ám a komolyabb akcióknál a kisebb csínyek valószínűbbek. Ezek is tudnak azonban jelentős galibát okozni. Jókora közlekedési dugót okozott például, amikor 2012-ben egy kaliforniai bíróság 1200 embert idézett be esküdtnek egy számítógépes hiba miatt.

A kibertámadások mindazonáltal súlyosabb veszélyekkel is fenyegethetnek. Pár hónapja illetéktelenek feltörték a Beacon Health Systems levelezését, és így hozzáfértek a páciensek személyes adataihoz. Mi több, ezen a héten az USA adóhatósága (IRS) bejelentette, hogy bizonyos bűnözők körülbelül 100 000 adókimutatáshoz fértek hozzá, amelyek többek között az állampolgárok lakcímét is tartalmazták.

Cerrudo értekezésében egyébként tesz néhány javaslatot az okosvárosok biztonságosabbá tételére, amelyek közül a városspecifikus (kiber)katasztrófa-elhárító csapatok felállítását, illetve a hálózatbiztonságot vizsgáló, szabályos időközönkénti tesztek lefolytatását érdemes kiemelni. Az SSC emellett a vállalatok, a kormányok, a média és egyéb non-profit szervezetek összefogását is elengedhetetlennek tartja.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés