hirdetés
hirdetés

Napenergia

Fenntartható város Dubajban

Dubaj első, teljes egészében napenergiával működtetett városa az ABB füzérinvertereit használja a nap energiájának a lakosság részére történő hasznosításakor. Az inverterek alakítják át a panelekről érkező egyenáramú kimenetet a háztartások számára szükséges váltakozó árammá.

hirdetés

Az ABB 400 db füzérinvertert szállított Sustainable City („Fenntartható város”), a régió első teljes körűen integrált fenntartható közösségének 400 villájába, hogy ott a napenergia felhasználásában hasznosítsák őket.

A dubaji székhelyű Diamond Developers által megálmodott és felépített Sustainable City mintegy 2000 ember otthona lesz csaknem 500 000 négyzetméteren. A település a városban található magán- és középületeken elhelyezett napelempanelek segítségével 10 megawattcsúcs (MWp) értékű villamos energiát állít majd elő.

A Sustainable City felülnézetből (fotó: ABB)
A Sustainable City felülnézetből (fotó: ABB)

A napenergiával ellátott otthonokon felül a Sustainable City számára készített terv az elektromos gépkocsik napenergiával működő töltőállomásait, egy 100 százalékosan napenergiával üzemeltetett szállodát, valamint a Diamond Innovation Center létesítményét is magában foglalja – az első olyan oktatási intézményt, amelyre teljes élettartama során nettó nulla energiafelhasználás lesz jellemző.

Sustainable City a települési szolgáltatások és környezeti funkciók teljes választékát biztosítja. A 2016 decemberében befejeződött kezdeti szakasz eredményeképpen a város öt lakóegyedet, egy pufferzónát, a település „gerincét” alkotó zöldövezetet, egy lovasklubot és egy több funkcióra használható fejlesztési létesítményt foglal magában. A 2018-ra elkészülő második szakaszban a szállodát, a fejlesztési központot, az iskolát és a rekreációs klubot adják majd át.

Faris Saeed, a Diamond Developers mérnöke és vezérigazgatója így nyilatkozott: „Sustainable City fenntartható városa az innovációra, az energiahatékonyságra és a klímaváltozás hatásainak leküzdése iránti elkötelezettségre épül. A megújuló energia hatékony felhasználását célzó innovatív technológia iránt meglévő saját elkötelezettsége révén az ABB ideális partnerünk volt a Dubaj első nettó nulla energiafelhasználású városának felépítéséről megálmodott elképzelésünk megvalósítása során.”

A villák napenergia-rendszerének megtervezésekor a fejlesztőkkel szorosan együttműködő ABB a projekt elején rendelkezésre bocsátotta füzérinverterei egyik bemutatóegységét, így bizonyítva, hogy az képes megbirkózni a Dubajban uralkodó magas kültéri hőmérséklettel.
A szerződés keretében szállított modellek a következők voltak: PVI 5000, PVI 12.5, TRIO 7.5 és TRIO 8.5.

Az első lépés

Az inverterek szállításán túl az ABB képzést is nyújtott a megrendelőnek, hogy ügyfele saját mérnökei biztosan el tudják végezni az inverterek telepítési és karbantartási feladatait. Az ABB gondoskodik majd a további cserékről is, már a meghibásodott egységek begyűjtése előtt kiszállítva az új invertereket.

Napkollektorok a városrészben
Napkollektorok a városrészben

Az ABB globális értékesítési és marketingigazgatója, Alireza Mehrtash elmondta: „Az ABB innovációja és a napenergia-projektek terén felhalmozott széles körű tapasztalata egyértelműen döntő vonzerőt jelentett a Diamond Developers számára, amikor kiválasztották a Sustainable City esetében igénybe veendő partnerüket. Örömmel vettünk részt ebben az úttörő projektben, amely megmutatja, hogyan járulnak hozzá a napenergiára épülő megoldások a fenntartható energiához.”

„A Sustainable City-projekt viszonyítási alapot és inspirációt jelent a régió egyéb hasonló projektjei számára.”

Sustainable City lakossági felhasználásra szánt inverterein túl az ABB egy parkoló 1,4 megawattot (MW) szolgáltató napelemekkel borított tetejét kialakító projekthez is biztosított invertereket. Ezek a panelek töltik majd az elektromos járműveket is, amely az egyetlen elfogadott hajtási forma a város határain belül.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés