hirdetés
hirdetés

Repülő robotok

Drón, ami úgy repül, mint a madár

A Stanfordi Egyetem kutatói olyan drónt dolgoztak ki, amely szárnyai hajlanak, mint a madaraké. A PigeonBot elnevezésű robot képes manőverezni a levegőben, alámerülni és éles kanyarokat bevenni, mindezt olyan lendületesen, mint egy madár.

hirdetés

A Stanford Egyetem Lentink Lab kutatócsoportja kifejlesztett egy repülő robotot, amelynek szárnyfelépítése hasonló a galambéhoz.

A PigeonBot névre keresztelt repülő robot képes kinyújtani a szányait, behajlítani azokat és ezáltal a madarakéhoz hasonló mozogást produkálni. Azáltal, hogy a drónok szárnyai kevésbé merevek, jobban tudnak kisebb térben és erősebb széllökésekben manőverezni. Ez a jövőben – amikor a drónok tömegeknek szállítanak csomagokat és utcák felett, fák között kell irányítani magukat – fontos képessége lehet a drónoknak.

"Olyan dinamikusan változtatják szárnyaik alakját repülés közben, mint a madarak" – írták a kutatók a drónfejlesztésről közétett tanulmányban.

Annak meghatározására, hogy a galambok hogyan vezérlik szárnyukat, megvizsgálták az elhullott madarak szárnyait. Kísérleteik során felfedezték, hogy a csukló és az ujjak ízületei által bezárt szögek befolyásolják repülés során a tollak irányát, és alakítják a szárny formáját.

A PigeonBot felépítéséhez valódi galambok tollát használtak. A drón a szárnyait 42 fokban szabadon tudja mozgatni, amihez 40 darab tollat csatlakoztattak, a szárnyak mozgatásáért négy szervóval működtetett csukló felelős.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Robotics Sciencemag)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés