hirdetés
hirdetés

Smart City

Aveiro, a technológiai inkubátorváros

A békés portugál város élő laboratórium, a csatornák és a tipikus csónakok mellett egy 5 négyzetkilométeres digitális kísérleti platformmal is rendelkezik, több kilométeres száloptikai összeköttetéssel, rádióegységekkel, kísérleti 5G-hálózattal és érzékelőkkel.

hirdetés

Aveiro egy európai projekt része, amely révén a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika központjává válhat. A békés portugál város élő laboratórium, a csatornák és a tipikus csónakok mellett egy 5 négyzetkilométeres digitális kísérleti platformmal is rendelkezik, több kilométeres száloptikai összeköttetéssel, rádióegységekkel, kísérleti 5G-hálózattal és érzékelőkkel. Az élő laboratórium a STEAM City d’Aveiro projekt egyik fő eleme. A projekt 16 kilométernyi optikai szálat tartalmaz 34 információs és kommunikációs technológiai vállalat közreműködése révén. A teljes költségvetés 6,1 millió euró, amelynek 80 százalékát az Európai Unió kohéziós alapja biztosítja. Aveiro kísérleti 5G-hálózatának köszönhetően egy olasz startup, a Biometrica olyan bioszenzorokat fejlesztett ki, amelyek a sportruházat anyagában elhelyezve biometrikus információkkal szolgálnak a sportoló teljesítményének javításához. Az összes adat felkerül a felhőbe.

A technológiai héten a portugál város utcái tudományos bemutatóhellyé változnak. Az EVA startup például a Boston Dynamics által kifejlesztett robotkutyával vitet vérmintákat a drónjaihoz, amelyek aztán elszállítják azokat a laboratóriumba. Aveiro STEAM Cityje abban is segíteni akarja a cégeket, hogy új tehetségeket vonzzanak magukhoz a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok, a művészet és a matematika területén, ezáltal pedig a gazdaság is fellendüljön. A projekt az Aveirói Egyetem közreműködésére is számít olyan képzések indításával, amelyek az új technológiákra alapulnak.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés