hirdetés
hirdetés

Vision Urbanetic

A cserélhető kapszulás autómegosztásé a jövő?

A városi közlekedést radikálisan átalakító koncepcióval hozakodott elő a Mercedes.

hirdetés

Vadonatúj koncepciót dolgozott ki a jövőbeli városi közlekedéshez a Mercedes-Benz.

A Vision Urbanetic-re keresztelt elképzelés középpontjában egy tökéletesen automatizált kocsialváz és a rajta cserélgethető kapszulák állnak. Egészen pontosan egy személy- és egy teherszállító felépítményről beszélünk.

Forrás: Mercedes Benz

Az utóbbi opció 10 köbméternyi rakodóteret biztosít a felhasználó számára, ami nagyjából 10 EPAL-raklap elhelyezéséhez elegendő térfogat.

Forrás: Mercedes Benz

Az utasok számára kialakított kapszula 12 férőhelyes.

Forrás: Mercedes Benz

A rendszer keretében magántulajdonú kocsik helyett a Mercedes inkább autómegosztó szolgáltatásban gondolkodik. A tökéletesen önjáró járművekben nem lenne kormány, és egy nagy felbontású képernyőről lehetne tájékozódni az útvonalra vonatkozó információkról. A navigáció és a folyamatos „útvonal-aktualizálás” a fedélzeti komputer feladata lenne. A rendre változó környezeti feltételeket illető tudnivalókat szenzorok hada osztaná meg a számítógéppel.

A Mercedes-Benz szerint a rendszer lehetővé teszi az emberek és az áruk szükség szerinti, fenntartható és hatékony szállítását, és innovatív megközelítéssel elégíti ki a városok, a különböző ágazatokban tevékenykedő vállalkozások, a városlakók és az utazók igényeit. A vállalat megfogalmazásának értelmében a koncepció csökkenti a forgalmat, tehermentesíti a városon belüli infrastruktúrákat, és hozzájárul a városi élet minőségének javításához.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés