hirdetés
hirdetés

Interaktív folyamatszimuláció

Veszteségcsökkentés és folyamatos fejlesztés

Minden vállalat esetében a legfőbb cél az optimális működési körülmények megteremtése és a bevételek legnagyobb mértékű növelése. Ennek egyik legfontosabb feltétele a belső folyamatok átszervezése és hatékonyabbá tétele.

hirdetés

Ugyanakkor a változtatások technikai és gazdasági hatásait célszerű előre megtervezni, összefüggéseiben átlátni, még mielőtt az esetek többségében kockázatos és talán felesleges beruházásokra sor kerülne. A folyamatok elemzésében tud pótolhatatlan segítséget nyújtani a piacon jelenleg kapható legkifinomultabb és egyben a legnagyobb funkcionalitást kínáló szimulációs alkalmazás, a Witness.

A Witness nem egy hagyományos adatfeldolgozó rendszer. Sokkal inkább termelési, gazdasági, értékfolyam-vezetők, logisztikai, lean és kontrollingszakemberek számára kifejlesztett döntés-előkészítő, elemző, tervező és optimalizáló eszköz.

A legkedvezőbb irány

A számítógépes folyamatszimuláció azt a lehetőséget kínálja, hogy a valós folyamatokban résztvevő elemek számítógépes leképezésével megalkossuk egy adott üzem gyártási, logisztikai és üzleti folyamatainak logikai modelljét. A modell vizsgálatával juthatunk hozzá azokhoz a mennyiségekhez és összefüggésekhez, amelyek jellemezni fogják a jövőben lejátszódó valóságos eseményeket.

Witness szimulációs modell elvi logikai vagy valós gyártási folyamat alapján (forrás: CAD-Inform)
Witness szimulációs modell elvi logikai vagy valós gyártási folyamat alapján (forrás: CAD-Inform)

Megismerhetjük az egyes folyamatok rejtett kapcsolatait, hogy a legjobbat hozzuk ki az adott feltételrendszerben, és a legmegfelelőbb döntéseket hozzuk meg a helyzet kezelésére. Időben be kell avatkozni, hogy a történéseket a számunkra legkedvezőbb irányba tudjuk terelni. A folyamatszimuláció szolgáltatta eredmények alapján időt, energiát, erőforrást és legfőbbképpen pénzt takaríthatunk meg. Tudatosan megtervezhetjük és irányíthatjuk a jövőt.

A szimulációs folyamat lépései

Modellezés A modellezés során felépítjük a valóságosnak megfelelő virtuális üzemet a szoftver által felkínált építőelemekből. Az elemkészlet tartalmazza a valóságban is megtalálható eszközöket (gép, szállítópálya, jármű, raktár, műszakrend stb.) és erőforrásokat (munkaerő stb.). Az elemek közötti kapcsolatokat – szükség esetén – a rendkívül finom parametrizálhatóságnak köszönhetően a legapróbb részletekig be tudjuk állítani.

Tipikus példák különféle modellfelépítésekre
Tipikus példák különféle modellfelépítésekre

Kísérletezés Egy rendszert nagyon sok szempontból elemezhetünk (működőképesség, átbocsátás, szűk keresztmetszet, sorban állás, költségek, munkaerő-szükséglet, energiafelhasználás, JIT-koncepciók stb.). Ezért a modellt mindig a kitűzött vizsgálati cél kiszolgálására kell összeraknunk. A futás során a számítógép idő szerint lejátssza a valóságban is majdan bekövetkező eseménysort. Például egy gyártási folyamat esetén a modell elkezdi legyártani a termékeket, miközben a szabályok szerint működteti a berendezéseket és használja az erőforrásokat. Közben figyelembe veszi a kialakuló ütközéseket és kényszereket is.

A szimuláció során bármilyen elgondolást kipróbálhatunk. A modellben semmi sem drága, a szimuláció tetszőleges változatban, akárhányszor megismételhető. Szabadon kísérletezhetünk a virtuális üzemmel, a logisztikai rendszerrel, a logikai, üzleti folyamattal. Próbaként beállíthatunk új gépeket/tevékenységeket, új munkaerőt, vagy akár átszervezhetjük a teljes folyamatot. A kísérletek eredményeit – a Witness által szolgáltatott adatok alapján – bármikor kiértékelhetjük, összehasonlíthatjuk.

Optimalizálás A folyamatok optimumának meghatározására több lehetőség kínálkozik. Az egyik módszer az elemző szakember szubjektív véleménye által történő célirányos kísérletezés. Előfordul azonban, hogy olyan nagyszámú variációs lehetőséggel állunk szemben, amely manuálisan már nem hajtható végre. Erre az esetre szolgál a Witness optimalizáló modul, amely az előre beállított paramétertartományokon többféle keresőalgoritmussal automatikusan találja meg az optimumot (minimum-maximum feladat), például a legmagasabb profitot, a legalacsonyabb költséget, a legrövidebb átfutást, a legnagyobb kibocsátást vagy a legalacsonyabb készletszintet.

Kihasználtságok, üzemállapotok megjelenítése, automatikus optimumkeresés
Kihasználtságok, üzemállapotok megjelenítése, automatikus optimumkeresés

Alkalmazás A Witness közel 40 éves fejlesztése eredményeként az ipar minden területére alkalmazható funkcionalitással rendelkezik. Legyen szó gépipari, elektronikai, gyógyszer- vagy vegyipari cégekről, tipikus feladat a gyártási, a csomagolási, a logisztikai problémák megoldása, a szűk keresztmetszetek, a kapacitások, az erőforrásigény és a rejtett tartalékok feltárása, továbbá az optimális működési feltételek meghatározása. Hagyományos terület a beruházások előzetes elemzése a költségek megtérülése, a várható nyereség és a hatékonyság szempontjából. Nélkülözhetetlen segítség az egyre inkább előtérbe kerülő értékáram feltérképezésében, a veszteségek csökkentésében és a jövőállapot megtervezésében. Sikeresen alkalmazzák a gyártási tervek hosszú távú és üzemi szintű finom ütemezésének ellenőrzésére is.

Összefoglaló

A diszkrét eseményeken alapú folyamatszimulációs szoftverek közül egyedül a Witness kínálja azt a kimagasló funkcionalitást, amellyel a felhasználó nem kényszerül lépten-nyomon az eredmények megbízhatóságát befolyásoló fontos részletek elhanyagolására vagy összevonására. A technológia korlátok nélkül képes vizsgálni a gyártási, a logisztikai és az üzleti folyamatokat az egyes elemek időbeli dinamikus kölcsönhatásaival, ütközéseivel együtt. A modellek segítségével olyan megbízható, a gyakorlatba is átültethető információkat kaphatunk, amelyeket más módszerrel vagy kisebb tudású szimulációs alkalmazással nem tudnánk elérni.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés