hirdetés
hirdetés

Vállalatirányítás

Új termelésütemezési rendszer Magyarországon

Egy japán termelésüzemeltetési rendszert vezet be a magyar piacon a digitális gyártási megoldások forgalmazásával foglalkozó Graphit Kft. A nagyjából 4000 panelt tartalmazó Asprova szoftver a hatékony termelést, így a költségek optimalizálását segíti. 

hirdetés

A gyártási hatékonyság kulcsfontosságú eleme a termelés megtervezése, annak biztosítása, hogy a gyártási lépések a megfelelő sorrendben, a megfelelő időben, és a megfelelő paraméterekkel (gépek, műszakok, dolgozók, stb.) történjenek. Ennek megoldására szolgál a termelésütemezés.

A termelésütemezés felelős a napi termelés tervezéséért, figyelembe véve számos paramétert, az erőforrásokat, a műszakokat, a rendeléseket, stb.

A Graphit Kft. már évekkel ezelőtt felismerte, hogy a digitális gyártás nagyon fontos eleme a termelésütemezés, így talált rá az Asprova rendszerére, amely Japánban lett kifejlesztve, és ott 50 százalékos piaci részesedésre tett szert. A rendszer a helyi sajátosságoknak megfelelően a lean gyártásra, az erőforrások hatékony kihasználására, és a köztes készletek minimális szinten tartására fókuszál.

Az ütemezéshez szükséges folyamatadatok megadása Asprovában
Az ütemezéshez szükséges folyamatadatok megadása Asprovában

Az Asprova egyik nagy erőssége az ütemezés sebessége. Jellemzően egy átlagos gyár ütemezését a hatékony adatkezelésnek köszönhetően másodpercek, vagy percek alatt el lehet végezni. A kapott eredmény jól áttekinthető nézetekben jelenik meg, az ütemezéshez szükséges idő lineárisan nő.

A nézetek közül a leggyakrabban használt a megrendelések szerinti nézet. Ebben a nézetben lehet látni, hogy mely rendelések készíthetők el határidőre, melyek azok a rendelések, amelyek esetleg csúsznak. A másik fontos nézet az erőforrások szerinti nézet. Erőforrásként definiálhatók a gépek, készülékek, és akár a dolgozók is. Az erőforrás nézetben látható, hogy az egyes gépek mikor melyik rendelésen dolgoznak.

Az Asprova esetében nagyon fontos az adatok feltöltése. A termelés ütemezése a rendelések alapján történik. Emellett szükség van a folyamat lépések és a folyamat paraméterek definiálására. Az adatok megadhatók a könnyen áttekinthető táblázatos nézetben, vagy beolvashatók tetszőleges adatforrásból is.

Az ütemezés eredménye megrendelések szerinti nézetben
Az ütemezés eredménye megrendelések szerinti nézetben

Az Asprova követi a raktárkészletek alakulását is, így a beszerzés számára biztosítani tudja azokat az információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyártás számára az alapanyag minden esetben a megfelelő időben rendelkezésre álljon.

Az Asprova rugalmasságának köszönhetően alkalmas műszakonként, naponta, vagy tetszőleges időtartamra történő ütemezésre. Jól használható árajánlat készítési fázisban is, a rendelkezésre álló kapacitás ellenőrzésére és foglalására.

A rendszer gyorsan bevezethető. A termelés ütemezés finomhangolásához nem szükséges programozni, a nagyszámú – felhasználói felületről elérhető – paraméterrel a legkomplexebb feladatok is megoldhatók.

(forrás: graphIT, GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés