hirdetés
hirdetés

Logisztika

Példaértékű automatizálás

A DHL Express új ferihegyi raktárában helyet kapott egy ultramodern, teljesen automatizált szortírozórendszer, amely óránként 6000 csomag válogatását végzi, és osztja el a Lipcsébe, a DHL európai központjába tartó repülőgépekre.

hirdetés

Mitől innovatív a megoldás?

Alapadatok
  • Innováció neve: Automatizált szortírozórendszer
  • Alkalmazási terület:Raktári csomagfeldolgozás
  • Cégnév: DHL Express Magyarország Kft.
  • Web: www.dhl.hu/hu/expressz.html

A közel 2000 négyzetméteren elhelyezkedő, többszintes szortírozórendszer a legmodernebb a hazai iparágban, de régiós szinten is példaértékű. Maximum 30 kg tömegű küldemények esetén teljesen automatikus csomagkezelést biztosít, amelyet több mint 1 km hosszú futószalagrendszer, számtalan beépített szenzor, illetve súly és méret szerinti automata küldeménymérő és röntgenberendezés garantál. A rendszer kétirányú működésre is képes: hajnalban a repülők és a környező országokból érkező kamionok felől juttatja a csomagokat a futárautókhoz, este pedig a repülők és a teherautók feltöltését segíti a furgonok felől. A raktári dolgozók tulajdonképpen csak felhelyezik a szalagra a csomagokat, amelyek innentől emberi érintés nélkül haladnak akár 10 km/h-s sebességgel a megfelelő jármű felé. Adott csomag feldolgozását a gép átlagosan másfél perc alatt végzi el. A rendszer működésének alapja a szortírozóprogram, amely a küldeményfeldolgozás iránya szerint (export vagy import) állítható be, és ezen belül is sokféle szempont szerint szofisztikálható (megadható például, hogy egy adott partner összes küldeményét adott kapuhoz szortírozza). A csomagfeldolgozás alapja az egyedi darabazonosító és vonalkód.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Az innovációnak köszönhetően jelentősen nőtt a raktár csomagfeldolgozó kapacitása. Az új szortírozóberendezés óránként 6000 csomag válogatására képes, amely háromszorosa a korábbi kapacitásnak. Ennek köszönhetően a szállítmányozó azt tervezi, hogy futárai még korábban indulnak, és később érkeznek majd vissza az új telephelyre. A hosszabb kiszolgálási időszaknak (időablaknak) köszönhetően várhatóan bővíteni lehet a szolgáltatások körét és lefedettségét is. A szortírozó rendszer kialakításán mintegy hét hónapig, szinte 0–24 órában dolgozott egy közel 25 fős, tervezőmérnökökből, programozókból, elektromos szakemberekből, építőmunkásokból, mechanikai szakértőkből és szoftveresekből álló csapat.

A csomagok emberi érintés nélkül haladnak a járművek felé (forrás: DHL Express)
A csomagok emberi érintés nélkül haladnak a járművek felé (forrás: DHL Express)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A DHL a logisztikai ágazat globális vezető vállalata, üzletágai a nemzetközi expressz szállítmányozás, a tengeri, légi, közúti és vasúti teherszállítás, az ellátásilánc-menedzsment, valamint a belföldi és nemzetközi csomagküldés területén kínálnak szolgáltatásokat. Több mint 220 országot és régiót lefedő globális hálózata, valamint közel 350 ezer munkatársa révén a DHL a legtávolabbi üzleti partnereket is összeköti, elősegítve a nemzetközi kereskedelmet. A technológiai, illetve az energiaszektor, a gyógyszeripar, az autóipar, valamint a kiskereskedelem számára kifejlesztett egyedi iparági megoldásai, a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettsége, illetve a fejlődő régiókban lévő kiemelt jelenléte révén a DHL valóban „a világ logisztikai szolgáltató vállalata”. A Deutsche Post DHL-vállalatcsoport tagja. A csoport 2016-ban több mint 57 milliárd eurós forgalmat bonyolított.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2017 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: DHL/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés