Megmunkálás

Hiánypótló beruházás a megmunkálás automatizálásában

A rendszer az adott iparágban gyakorlatilag még ismeretlen termelési eljárás bevezetését jelenti, ezzel lehetőség nyílik új piaci elhelyezési lehetőségek megnyitására. 

hirdetés

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Robotcellás forgácsolószerszám-gyártás 
  • Alkalmazási terület: Fémmegmunkálás
  • Cégnév: Metálmaró Kft.
  • Web: www.metalmaro.hu 

Robotcellás forgácsolószerszám-gyártás, amely a szükséges gépek közel 1 millió eurós beruházási igénye miatt csak többéves tervezést követően valósulhatott meg 2016 decemberében a Metálmaró Kft. délegyházi üzemében. A beruházáshoz üzembe állított gépek egy Walter Helitronic Vision 400L CNC-köszörűgép Fanuc gyártmányú, 0,0001 mm pontosságú, rugalmas hattengelyes robotadagolási rendszerrel és automata kőcserélővel, illetve egy Walter Helicheck ProLong típusú, MPE=1,4 μm+L300 mm pontosságú CNC-mérőgép, amely új korszakot teremt hazánkban a precizitásával, és alkalmas a mikro-makro élgeometriák mérésén kívül az eddig gyártottaktól eltérő, akár 730 mm-es szerszámhosszok esetén történő felhasználásra is.

Mitől innovatív a termék?

Fő újdonság a robotizált szerszámadagolási rendszer és a köszörűkő- (köszörűkőcsoport-) cserélő rendszer (nyolc kő csoportonként), a nagy sebességű mozgások, amelyek az automatizálás egy következő szintjére lépnek, a teljes temperált gépágy és a lineáris motorok, illetve a mérőgép egyedülállóan nagy pontossága. A rendszer az adott iparágban gyakorlatilag még ismeretlen termelési eljárás bevezetését jelenti, ezzel lehetőség nyílik új piaci elhelyezési lehetőségek megnyitására. Mind a robotkar, mind a gyártott termék hosszúságát illetően túl mutat az eddigi korlátokon. Magyarországon, de egész Európában is egy hiánypótló beruházásról beszélhetünk, mivel a kérdéses szerszámok beszerzését eddig csak exportból lehetett megoldani.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Kiváló lehetőséget biztosít felhasználója számára a precizitás és a gyorsaság további növelésében. Akár 420 mm hosszú fúró- és marószerszámok gyártási lehetőségét teremti meg, amire folyamatosan jelentős igényük van a partnereknek. Ha a köszörűorsót a gép holtidőben kikapcsolja, ez darabszámtól függően három műszakban akár napi 3 órányi kikapcsolást jelenthet, ami jelentős energiamegtakarítással jár. Mindezek hozzájárulnak a versenyképesség feltételeinek megteremtéséhez, fenntartásához. Egy olyan beruházási projektről beszélhetünk, amely magasabb feldolgozottsági szintű termékekhez vagy termékcsoport(ok)hoz vezet, a feldolgozási, termelési technológiát hozzáadottérték-növekedést eredményező módon fejleszti.

A megoldás alapját képező CNC-köszörű (forrás: Metálmaró)
A megoldás alapját képező CNC-köszörű (forrás: Metálmaró)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A Metálmaró Kft. 1982-ban alakult 100 százalékban magyar tulajdon mellett azzal a határozott céllal, hogy betöltse a forgácsolószerszámok területén uralkodó űrt, az egyedi szerszámok piacán különleges egyedi szerszámok gyártásával, tervezésével foglalkozzon. Jelenleg 1600 m2-es területen üzemel Délegyházán. 12 világszínvonalú CNC-köszörűs megmunkálóközponttal, három CNC-mérőgéppel és harminc egyéb általános forgácsológéppel működik folyamatosan három műszakban, ezzel nagy hatékonysággal végzi a különböző forgácsolószerszámok gyártását és újraélezését. Lehetőségeire támaszkodva a szerszámgyártási, szerszámtervezési munkák mellett magasabb feldolgozottsági szintű termékek tervezését, legyártását, átalakítását, élezését is vállalja.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Matálmaró/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[203985] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés