hirdetés
hirdetés

Megmunkálás

Automatikus alapanyag-adagolás

Az automata alapanyag-adagoló berendezés CNC-esztergaberendezések automatizált alapanyagcseréjét valósítja meg emberi beavatkozás nélkül.

hirdetés

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Alapanyag-adagoló berendezés
  • Alkalmazási terület: CNC-esztergák kiszolgálása
  • Cégnév: IPT Kereskedelmi Kft.
  • Web: http://iptker.hu/hu/automation

Az automatikus alapanyag-adagolással 7/24 munkarendben lehet a termelést segíteni, és lehetővé válik az emberi erőforrások optimális elosztása, valamint a termelékenység növelése. Fontos, hogy nem szálanyag-adagolásról van szó, hanem valamilyen formájú előgyártmány, kovácstermék, darabolt anyag adagolásáról stb. beszélünk.

Mitől innovatív a termék?

Gyors alapanyagcserét vagy -adagolást valósít meg emberi beavatkozás nélkül. Az ipari robotokhoz képest akár 2-3-szor gyorsabb. Az alapanyagot nemcsak cserélni, hanem opcionális módon automatikusan adagolni is lehet, illetve lehetőség van az alkatrésztár kézi feltöltésére is.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Az automata alapanyag-adagoló berendezés előnye több ponton is megmutatkozik. Elsődleges szempont a termelékenység javítása a minimalizált állásidőnek köszönhetően. Amíg a nyersanyagot be kell adagolni, illetve a készterméket ki kell venni a berendezésből, a gép nem forgácsol. A csereütemnek a kezdő és záró lépése az ajtó nyitása, illetve zárása, amely folyamatok teljesen kimaradnak az automata használatával, így rövidül az állásidő, de az alkatrészek ki- és berakodása is jóval gyorsabb, mint kézi erővel. A másik előnyös tulajdonsága, hogy nem szükséges forgácsolásban jártas szakembert alkalmazni az adott alkatrész legyártására, illetve a szakképzett munkaerő egyszerre több gyártóberendezést is üzemeltethet, mivel nincs lefoglalva az állandó, monoton alkatrészpakolással. Az automata alkalmazható minden olyan gyártó cégnél, ahol sorozatterméket állítanak elő előgyártmányból, mint például kovácsolt vagy előre darabolt alapanyagból. A megvalósított készülék jellemzően CNC-esztergaberendezések kiszolgálására alkalmas, de kifejleszthető CNC-marógép adagolására szánt változata is.

Elsősorban a termelékenységet javítja (forrás: IPT)
Elsősorban a termelékenységet javítja (forrás: IPT)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A veszprémi IPT Kereskedelmi Kft. 2008-ban alakult, fő tevékenysége az automatizálásban, a gépépítés során felhasznált alkatrészek kereskedelme, valamint egyedi gépek tervezése, gyártása. Jelenleg hat saját alkalmazottal, illetve beszállítóival gyártja gépeit. Automatizálási megoldásai tulajdonosának 15 éves automatizálási tapasztalatain alapulnak. Gépeik akár raktárról is hozzáférhetők, jelenleg két adagolóberendezés telepíthető testreszabás után, akár rövid tesztüzemre is a leendő felhasználónál.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: IPT/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[202250] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés