hirdetés

Jakabffy Éva cikkei

#1
2018-02-02 16:56:00

Képzeljük el, hogy egy repülő csészealj áll meg előttünk. Kinyílik az ajtaja, és egy sziluett lép elő. Fantasztikus jelenetnek vagyunk a részesei: először találkozunk egy földönkívüli intelligenciával. Körülbelül ez játszódik le manapság az élenjáró számítástechnikai laboratóriumokban: olyan intelligencia lép színre, amelyet nem az evolúció évmilliói alakítottak ki, és amelynek megvan a saját, a miénktől eltérő logikája.

#2
2017-02-17 16:25:00

A kiborgokra úgy szoktunk gondolni, mint gépi tartozékokkal feljavított élőlényekre, kevésbé jut eszünkbe a fordítottja: robot, élő alkatrészekkel felszerelve. Ezek az apró gépek egyelőre laboratóriumokban várakoznak arra, bekerülve az emberi testbe, hatalmas tetteket hajtsanak végre.

#3
2015-07-03 14:55:00

Legyünk intuitívak, magabiztosak és optimisták – sugallják szakértő és kevésbé szakértő léleképítők. Részint megalapozottan: hisz a legtöbb kiemelkedő ember éppen ilyen. Csakhogy még többen vannak azok, akik ugyanezen hajlamaik miatt vallanak kudarcot, szenvednek el veszteségeket és okoznak súlyos károkat.

#4
2015-06-05 12:35:00

Sakktudásunkat csiszolhatjuk saját korábbi játszmáink elemzésével, de mi a helyzet a táblán kívüli lépésekkel? Racionális agyunk a várható hasznot és kárt tartja szem előtt, érzelmi agyunk a jutalmat és büntetést, morális elménk pedig szeretne korrektül eljárni. Ám miközben odabent vitáik még nagyban zajlanak, mi már réges-rég cselekedtünk. Hogyan lehetséges ez?

hirdetés
hirdetés