hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

2011-ben a MTA Regionális Kutatások Központjának Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete készített egy tanulmányt „Smart cities” címen. Kíváncsiak voltunk, hol akad el városaink okosodása.

hirdetés

A UPS vezette konzorciumi pilotprojekt jelentősen növelheti a Londonban közlekedő elektromos járművek számát. 

Egy, az IBM vezette konzorcium felhőalapú megoldások olyan prototípusait fejleszti, amelyek hatékonyabbá és intelligensebbé tehetik az okosvárosok és a közműhálózatok irányítását.

Tiszaújvárosban, Százhalombattán és Füzesgyarmaton épít villamos energiát termelő napelemparkokat a Mol.

Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában.

A vezető nélküli elektromos buszok bevezetését célzó programhoz az ABB szállít villámtöltőket. 

hirdetés

Az osztrák fővárosban új, okostechnológiát is alkalmazó projektet tesztelnek, amelynek célja a 60 év felettiek bevonása a lüktető nagyvárosi életbe, a biztonságuk megteremtése és a folyamatos egészségügyi felügyeletük.

Komoly változás jön a Facebookon – ez a beállítás GyártásTrend kedvelőit is érinti.

Az e-járművek villámtöltése a közlekedési ökoszisztéma szerves részévé vált Davosban, a Világgazdasági Fórum éves találkozójának városában. 

Az okosvárosok után az intelligens falvak jelenthetik a következő koncepciót, melynek mentén a kisebb közösségek lakóhely szerinti szerveződései a technológia által javíthatják az életszínvonalat, illetve minőségi változást hozhatnak a közszolgáltatásokban.

Mitől működhet okosan egy város? Alapvetően attól, hogy jobban szervezett, élhetőbb és kevésbé környezetszennyező. A lakosok tudatos magatartása nem eszköz, hanem cél.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címlapon

Interjú dr. Meskó Bertalan orvos-jövőkutatóval

E-mailben kérdeztük meg dr. Meskó Bertalant, hogy a mesterséges intelligencia (AI) és a robotika hogyan változtatja meg az orvosi diagnosztikát, a terápiát és magukat az orvosokat. 

Génszerkesztés garázsban és laborokban

A világkereskedelemben forgalmazott termékek 13 százalékát előállító biotechnológia legígéretesebb új eljárása napjainkban a génszerkesztés. A módszer a remények szerint forradalmat fog hozni a gyógyászattól kezdve a mezőgazdaságon át az ipar számos ágában is, emberben való első felhasználására mégsem egy kutatóintézetben vagy nagypénzű vállalatnál került sor.

Az orvosi képalkotásban is menő a mesterséges intelligencia

Az első röntgensugárhoz képest a ma alkalmazott orvosi képalkotó technológiák rendkívül hatékonyak. Tiszta képeket készíthetünk a test belső szerveiről, struktúráiról és rendszeréről, ezeknek a képeknek a segítségével az orvosoknak lehetőségük van szike nélkül pontosan diagnosztizálni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés