hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A fejlesztés óriási kihívásai ellenére, épp megszületőben van a hidrogéngazdaság. Itthon is már több mint 10 éve foglalkoznak hidrogénhajtású berendezések fejlesztésével. 

hirdetés

Egy kaliforniai fejlesztésű szerkezet az éjszaka lezajló termikus folyamatok kihasználásával tud előállítani villamos energiát.

A periódusos rendszer 20. elemének a későbbiekben fontos szerep juthat az elektromos meghajtású rendszerek működtetésében.

Hálózati áramkimaradások és ingadozások kivédésére fejlesztett UPS-as-a-Reserve szünetmentes energiaellátást segítő koncepciót az Eaton energiagazdálkodási vállalat.

A fenntarthatóság, energiahatékonyság, megújuló energia fogalmakat ma már „mindenki érti – mindenki érzi” a gazdasági szereplők közül, de az egyáltalán nem mindegy, hogy a vállalati ügyfelek valójában mennyire nyitottak a szolgáltatók nyújtotta megoldásokra. Új generációs energiaszolgáltatókat kérdeztünk a tapasztalataikról.

Egy újonnan kifejlesztett energialánc-rendszer megoldással az energiaellátás már minden irányban lehetséges, akár nagy távolságokra is.

hirdetés

A fenntarthatóság egyik kulcsa az olcsó zöldenergia termelése, illetve hatékony felhasználása. Cikkünkben két olyan innovátor csapatot mutatunk be, amelyek bár a hatékonyságra teljesen más koncepciókat dolgoztak ki, minden esélyük megvan rá, hogy termékeikkel meghódítsák a világpiacot. 

A vas-oxidon átfolyó sós víz áramot termel, méghozzá másképpen, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Az ABB krakkói székhelyű Corporate Research Centere méheket tart az épület tetején, hogy számítógépes algoritmusokat teszteljen velük.

E fejlemény fényében nehéz megérteni, hogy az ország miért csak 2050-re akarja teljesen megszüntetni szén-dioxid-kibocsátását.

Számottevően visszaesett a szén-dioxid-kibocsátás a megújuló energiaforrások jelentős használata miatt. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címlapon

Anyagtudomány

Finn tudósok a csomagolóiparban is felhasználható, környezetbarát műanyagot hoztak létre.

Nagyra nőtt a német családi vállalkozás

A Horn család három generációja kitartó munkával hódítja meg a világpiacot. Az 1969 óta precíziós szerszámokat gyártó Paul Horn GmbH mára 70 országban több száz millió eurós forgalmat bonyolít. A cég alapításának 50. évfordulójára rendezett ünnepi Technológiai Napokon jártunk Tübingenben.

Mit tehetnek az ipari szereplők?

A klímaváltozás és a bolygónk egészsége soha nem volt még olyan felkapott téma, mint napjainkban. Klímasztrájkok és fenntarthatósági intézkedések sokasága igyekszik felhívni a figyelmet az élhető környezet megőrzése érdekében tett lépések szükségességére. A tendencia az ipar számára is feladja a leckét: itt az ideje újraértelmezni az ipari rendszerek és gépek életciklusát csakúgy, mint az energiahatékonyságot, a megújuló energiahordozók alkalmazását, valamint a káros anyagok kezelését.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés