hirdetés
hirdetés

Integrátor

Új típusú ipari SCARA robot

A Yamaha már 40 éve folyamatosan a legújabb SCARA robotinnovációkkal jelenik meg, és úttörőnek számít ezen a gyorsan fejlődő iparirobot-piacon. A Robot Solution integrátor ezek közül mutat be egyet.

hirdetés

A SCARA mozaikszó jelentése angolul „Selective Compliance Assembly Robot Arm”, amelynek a magyar tükörfordítása „szelektív engedékenységű szerelő robotkar”. Az elnevezés onnan ered, hogy elsősorban szerelési feladatokra fejlesztették ki ezt a robottípust. A Yamaha már 40 éve folyamatosan a legújabb SCARA robotinnovációkkal jelenik meg, és úttörőnek számít ezen a gyorsan fejlődő iparirobot-piacon. Ma a Yamaha rendelkezik az egyik legszélesebb SCARA robot-termékpalettával.

A Yamaha 400 milliméteres karkinyúlással rendelkező SCARA robottípusai elég népszerűek a külföldi és haza piacokon egyaránt. A belépő modell az YK400XG, amely 5 kilogrammos terhelhetőséggel rendelkezik, és a standard ciklusideje (azonos terhelés és elmozdulás mellett) 0,49 sec. Sok esetben ilyen kinyúlás esetében nincs szükség csak 1-3 kilogramm teherbírásra, ezért néhány évvel ezelőtt kifejlesztettek egy úgynevezett YK400XR típust, a „low cost, high performance” modellt, amely csak maximum 3 kilogramm terhelhetőségű, viszont a standard ciklusideje jobb, 0,45 másodperc, továbbá alacsonyabb kezdő árral rendelkezik, mint az XG típus. Olyan esetben, amikor nincs szükség nagyobb teherbírásra, ezzel csökkenthetők a költségek.

Idén, 2019 szeptemberében az XR típus továbbfejlesztett változatát, az új YK400XE „Economy” modellt mutatták be, amelynek a teherbírását az XR-hez képest 33 százalékkal növelték 4 kilogrammra, ezáltal az XG (5 kilogramm) és az XR (3 kilogramm) típus között helyezkedik el. Standard ciklusidejét továbbá kb. 9 százalékkal csökkentették, amely így már csak 0,41 sec, ezzel gyorsaságban megelőzi mindkét elődjét. Árazása pedig azonos a régebbi XR típussal, ezért ebben a kategóriában ár-érték arányban a legjobb választás az YK400XE „Economy” modell.

Ezeket a robotokat szinte minden iparágban, de főként az autó-, elektronika-, gyógyszer- és élelmiszeriparban használják, ahol tömeggyártás folyik, fontos az alacsony ciklusidő, de a pontos és mechanikailag robusztus kialakítás is.

Műszaki paraméterek
Karkinyúlás: 400 mm
Maximális terhelhetőség: 4 kg
Standard ciklusidő: 0,41 sec (2 kg teherrel)
Ismétlési pontosság: ±0,01 mm
Tengelyek száma: 4 
Robot tömege: 17 kg 
Kommunikáció: EtherCat, Profibus, ProfiNet, Ethernet/IP, DeviceNet, CC-Link
Vezérlő és tápkábel hossza: 3,5 m/5 m/10 m

(A cikk eredetileg a RoboTech katalógusunkban jelent meg.)

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés