hirdetés
hirdetés

Robotprogramozási és szimulációs megoldások

Az ipari robotok használatával sok esetben kiválthatunk unalmas vagy akár veszélyes manuális feladatokat, amivel növelhetjük a termelékenységet. 

hirdetés

A robotok telepítésekor előfordulhatnak olyan problémák, amelyekkel a megrendelő csak a helyszínen szembesül: például nem fér el a robot, vagy ütközik valamivel, vagy egyszerűen nem működik az elképzelt megoldás. Emellett vannak olyan pontos pályabejárást igénylő feladatok is, amelyek programozása hagyományos betanítással nem végezhető el.

Lehetőségünk van arra, hogy a robottal történő megmunkálási programot vagy az általunk tervezett robotcellához tartozó folyamatszimulációkat előre elkészítsük különösebb robotprogramozói tudás nélkül. Ezáltal már a tervezési fázisban kiküszöbölhetünk olyan problémákat, amelyekkel csak később találkoznánk, illetve napi szintű programozás esetén jelentősen csökkenthetjük az improduktív időket.

Az alkalmazási terület szerint két jelentős csoportba sorolhatjuk a robotalkalmazásokat: a jellemzően csak pozicionálási mozgásokat végző anyagmozgató vagy szerelő műveletekre és a kötöttpályás műveletekre, mint a különböző megmunkálások. Ezen két terület bár számos közös jellemzőt mutat, a mozgások programozásával szemben támasztott igények miatt más szemléletű programozói megoldást igényelnek, ráadásul adott területen belül is változhatnak az igények a feladat összetettségétől függően.

Az alkalmazások előnyei

 • A robot megfelelő szoftveres támogatással rugalmas gyártóeszközzé válik
 • Az összes robottípus egy platformon kezelhető, az egyszerű pályagenerálási
 • funkciókkal rendkívül hatékonyan programozható
 • Gyártási folyamatvizsgálatok (ahol kiszűrhetők az anyagáramlásból és robotmozgásokból eredő ütközések)
 • Ciklusidő ellenőrzése, ami segíti a gyártásütemezés pontos megtervezését
 • Szimuláció és robotprogramozás állásidő nélkül

Anyagmozgatási vagy szerelési műveletek

Teljes gyártósor szimulációjakor, azaz az anyagmozgatási feladatok és szerelési, megmunkálási műveletek esetében a feladat összetettségét a gyártócella mérete és bonyolultsága, valamint a vezérlendő folyamatok, párhuzamos műveletek határozzák meg.

Egyetlen robot vagy egyszerű gyártócella kezelésére a RoboDK robotszimulációs megoldás nyújtja a legjobb ár/érték arányú megoldást, míg komplex cellák esetében előnyösebb a Siemens folyamatorientált és komplex TECNOMATIX-megoldásának alkalmazása, amely a Siemens Digital Industry Software folyamatfejlesztési és robotszimulációs szoftverportfóliója.

Kötöttpályás műveletek

Kötöttpályás műveleteknél – mint például a festés, csiszolás, hegesztés, forgácsolás vagy kontúrvágás – elsősorban a pálya bonyolultsága határozza meg az igényeket. Könnyen belátható, hogy nagy bonyolultságú pályáknál (3D-s felület vagy térbeli görbe bejárása) a hagyományos CAM-rendszerek pályagenerálási funkcionalitására van szükség. Ilyen területekre iparágtól függően a Hexagon fa- és kőipari, szerszámgyártó vagy az autóipari területekre kifejlesztett megoldásait ajánljuk, amelyek ötvözik a CAM-funkcionalitást a RoboDK szimulációs lehetőségeivel.

Egyszerű pályák bejárása esetén a RoboDK szoftver önmagában is teljes körű megoldást nyújt. Összetett szerelések esetén közvetlen CAD-integrációval, ami a SOLID EDGE szoftverrel biztosított, növelhető a programozás hatékonysága. Természetesen, ha a gyártócella bonyolultsága és a szimulációs igények indokolják, ebben az esetben is alkalmazható a Siemens folyamatorientált TECNOMATIX alkalmazása.

Követelmények és lehetőségek

 • Robot-mozgásszimuláció
 • Robot-ütközésvizsgálat
 • Offline robotprogramozás
 • Megmunkálás-programkészítés
 • Egyszerű pályagenerálási funkciók
 • Népszerű robottípusok támogatása
 • STEP-fájlok olvasása
 • Virtuális valóság (VR-szemüveg-támogatás)

Cikkünk eredetileg  a RoboTech 2020 kiadványunkban jelent meg.

(forrás: Enterprise Group)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés