hirdetés
hirdetés

Integrátor

Robotos kovácsoló gyártósor

Bemutatjuk a Robot-X megoldását az egymást követő megmunkáló állomások között a munkadarabok manipulálását végző robotos rendszer tervezésére és kiépítésére. 

hirdetés

A vevői igények növekedésére válaszul a Rába Futómű Kft. egy komplett beruházás keretében mellsőtengely-gyártó kovácsoló sorának lecserélése mellett döntött. A projekt komplexitása és a beruházás mértéke a kovácsipar területén Magyarországon egyedülálló fejlesztést eredményezett. A Robot-X Hungary Kft. ipari automatizálással, robotcellák, szerelő- és gyártósorok, valamint célgépek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A cég feladata az egymást követő megmunkáló (daraboló, hevítő, hengerlő, hajlító, kovácsoló, sorjázó és hűtő) állomások között a munkadarabok manipulálását végző robotos rendszer tervezése és kiépítése volt.

Felfüggesztett robot a Rába Futómű Kft-nél
Felfüggesztett robot a Rába Futómű Kft-nél

A közel két éves projekt egy 2500 négyzetméteres gyártóterületen valósult meg, 6 darab speciális, nagy hőtűrésű robotkarral, amiből 2 darab függesztett, egyik esetben 10 méteres pályán mozgatott robotkar volt. A robotokkal 120 kilogrammos, adott fázisokban 1300 Celsius-fokos munkadarabokat lehet mozgatni, egyedi, saját tervezésű-kivitelezésű megfogókkal. Utóbbiak hidraulikus és elektromos átvezetéssel rendelkező fejcserélő modulokat is tartalmaznak. A projekt eredménye az évi mellsőtengely-gyártási kapacitás 20-50 százalékos növelése. A Robot-X a robottechnológia területén szerzett közel másfél évtizedes tapasztalatának, innovatív megoldásainak, illetve saját k+f tevékenységének köszönheti dinamikus fejlődését, és azt, hogy mára Magyarországon meghatározó szerepet tölt be az ipari automatizálás területén. Az ötlettől a „kulcsrakész” kivitelezésig teljes körű megoldásokat kínálnak elsősorban a hegesztés, melegüzemű présgépes automatizálás, gépkiszolgálás és a pakoló-palettázó alkalmazások területén.

A robotos kovácsoló gyártósor projekt számokban
  • 6 nemzet – aktív, folyamatos együttműködése a teljes projektben
  • 18 ezer db – felhasznált alkatrész
  • 55 t – beépített össztömeg a robotcellákban
  • 4100 munkaóra – tervezés (mechanikus és elektromos)
  • 5500 munkaóra – szerelés (mechanikus és elektromos)
  • 5800 munkaóra – robot- és PLC-programozás
  • 40 fő – Robot-X-es szakember aktív részvétele

(A cikk eredetileg a RoboTech katalógusunkban jelent meg.)

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés