hirdetés
hirdetés

RoboTech

Robotkutyák, irány a Mars!

A NASA tudósainak szokatlan ötlete van a Mars felszínének felfedezésére: négylábú robotkutyát küldenek a vörös bolygóra.

hirdetés

Kutatók azt javasolták, hogy módosítsák a Boston Dynamics robotkutyáját, Spotot, hogy alternatívája lehessen a klasszikus marsjáró rovernek. Az elképzelés szerint a Spot alkalmasabb a nagy távolságok megtételére durva terepen és feltérképezhetik a humán előörs számára ideális bázist is.

Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) idén online megrendezett éves találkozóján, december 14-én tartott előadásában a NASA/JPL-Caltech kutatói bemutatták "marsi kutyáikat", amelyek jobban tudnak manőverezni, mint az ikonikus kerekes roverek. A hagyományos marsjárók többnyire sík felületekre korlátozódnak, de sok tudományosan érdekes marsi régió csak nagyon durva terepen való átkeléssel vagy a föld alá ereszkedve érhető el. A sétáló robotkutyák jól alkalmazhatók az ilyen kihívásokra – még ha el is esnek, újra felkelnek.

A tudósok már tesztelik az ötletet, és felszerelnek több Spot robotot, amelyek segíthetnek a tájékozódásban és a környezet leképezésében – írja a Live Science beszámolója. Az "Au-Spot" névre keresztelt autonóm marsjáró kutya a Spot, a Boston Dynamics robotikai vállalat által létrehozott négylábú, mechanikus felfedező, módosított változata. A Collaborative SubTer Mediterranean Autonous Resilient Robots (CoSTAR) csapatának több mint 60 tudósa és mérnöke fejlesztette és szerelte fel az Au-Spotot hálózatba kapcsolt érzékelőkkel és szoftverekkel, amelyek biztonságosan és autonóm módon segítik a környezet beolvasását, a navigálást és a környezet feltérképezését.

Au-Spot, jó kutya! (Kép:NASA/JPL-Caltech)
Au-Spot, jó kutya! (Kép:NASA/JPL-Caltech)

Az Au-Spot feldolgozza a Lidar (távérzékelés, lézerimpulzusok), vizuális-, hő- és mozgásérzékelők által küldött adatokat és 3D-térképeket hoznak létre. Az AI-algoritmus segítségével azt is megtanulja, hogy milyen típusú területeket kerüljön el, és képes azonosítani azokat a tereptárgyakat, amelyek tudományos szempontból érdekesek lehetnek. Egy kommunikációs modul lehetővé teszi a robot számára, hogy az adatokat a felszínre küldje, miközben a mélyben kutat.

A Marson a barlangok menedéket kínálhatnak a jövő emberi kolóniáinak, természetes védelmet nyújtva a halálos UV-sugárzás, az extrém hideg és az intenzív porviharok ellen, amelyek akár hetekig is eltarthatnak a és időnként elég nagyok ahhoz, hogy a Föld teleszkópjai észrevegyék őket – mondta a NASA képviselője. A barlangok a Mars távoli múltjából származó életet is rejthetnek, vagy akár aktuálisan is otthont nyújthatnak a mélyen a föld alatt élő organizmusoknak – közölték az AGU kutatói. A lábakon járó roboteszközök, képesek haladni durva köves, sziklás terepen, leereszkedni a barlangokba és tájékozódni – miközben méréseket gyűjtenek és térképet készítenek arról, amit látnak – ez új lehetőségeket teremt a tudósoknak a Földön túli élet jeleinek felderítésére.

A CoSTAR csapat tagjai számos akadálypályán teszteli az Au-Spotot, alagutakban és folyosókon haladva végig, lépcsőkön és rámpákon, valamint a marsi tájakat utánzó szabadtéri helyszíneken, például észak-kaliforniai a lávakürtőkben. A robotkutyák súlya nagyjából tizenketted része csupán a jelenlegi roverekének, és sokkal gyorsabban tudnak közlekedni, a tesztek alatt elérték a normál 5 km/h-s haladási sebességet. A Curiosity rover a marsi felszínen körülbelül 0,14 km/h sebességgel gurul.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés