hirdetés
hirdetés

Esettanulmány

Fertőtlenítés neten keresztül

Az Internet-of-Things (IoT) napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága, amelynek két fundamentumát az okos eszközök és a mobilinternet-hálózat adja. 

hirdetés

A vezeték nélküli kommunikáció kulcsszerepet játszik az ipar 4.0 rendszerek és technológiák kihasználásában. Ez a korszak nagyban függ a fejlett, vezeték nélküli mobilkommunikációs kapcsolatoktól. A ma és a közeljövő igényeit főleg a nagy lefedettségű és megfelelő kapacitású 2G és 4G hálózatok szolgálják ki. A IoT térhódításával a mobilnetre csatlakozó eszközök számának ugrásszerű növekedése várható, amihez a jövőben elengedhetetlenné válik a legújabb, ötödik generációs (5G) mobilhálózat fejlesztése is. Ezt tehát nem csak a mobilhálózatok szélessávú képességeinek a bővítése indukálja, hanem hogy a technológia hosszú távon is biztosítsa a vertikális iparágak széles körének – gyártás, szolgáltatások, mezőgazdaság, egészségügy – a fejlett, vezeték nélküli digitális kapcsolatát.

Az 5G egyúttal új technológiai platformot is teremt a dolgok internetében egymáshoz kapcsolt gépek és berendezések közötti adatforgalom lebonyolításához, például az intelligens közlekedésirányítás, a hálózatra kapcsolt gépjárművek vagy az egészségügyben a betegellátó készülékek és szenzorok között, illetve az automatizált, robottechnológiával felszerelt gyártósorok irányításához, a gyárakban dolgozó emberek munkájának támogatásához.

Ózongenerátor fertőtlenítő berendezés
Ózongenerátor fertőtlenítő berendezés

Alkalmazási területek

Az IoT-rendszerekben jellemzően érzékelő és végrehajtó eszközök sokasága csatlakozik egymáshoz. Ez már megtörtént a meglévő 2G és 4G hálózatokon, a technológiát már napjainkban is a fejlett gyártási folyamatoktól az intelligens otthonokon át a hordozható eszközökig használjuk. Az egyre sokasodó alkalmazási területeknek köszönhetően az így csatlakozó eszközök száma exponenciálisan növekszik, előrejelzések szerint 2030-ra 50 milliárd hálózatba kapcsolt eszközt használunk majd, így egy ponton már az új, 5G-technológia képességeire lesz szükség az igények kiszolgálásához, és e technológia fokozatos elterjedése fogja biztosítani az IoT-szolgáltatások és alkalmazások további fejlődését.

A 5G egyik unikális előnye, hogy segítségével rövid, 1 milliszekundumos végpontok közötti kommunikációs idővel kell csak számolni, így olyan alkalmazásokat használhatunk, mint az összekapcsolt és autonóm autók és légi járművek, a robotok és egyéb gépek távvezérlése veszélyes körülmények között, ahol valóban szükség van erre az ultra alacsony válaszidőre (Ultra Low Latency – ULL). Az ULL szabványt 2020-ban véglegesíti a 3GPP nemzetközi szabványügyi szervezet, így kereskedelmi alkalmazása akár 2 éven belül megtörténhet.

Biztonságos robotok

Több vállalat szakmai együttműködéséből valósult meg a fenti eszközöket ötvöző és lehetőségeket kihasználó fertőtlenítő rendszer. Az Ozon White technológia megvalósítja az automata, távoli irányítású, adatokkal alátámasztott, hatékony ózonnal történő fertőtlenítést. „Az ózon a levegőn át terjedő vírusok leküzdésében hatékony gáz, így maga az ózonos fertőtlenítés nem újkeletű dolog, viszont míg korábban gázmesterek kellettek a használatukhoz – nem ritkán az emberi tévedés lehetőségeiből fakadóan nem megfelelően fertőtlenítve a helyiségeket –, ma szabványszerűen, teljesen biztonságosan, adatalapon lehet ózonos fertőtlenítést végezni.” – mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet vezérigazgatója.

A MOHAnet egy ózongenerátor fertőtlenítő berendezést kötött össze a Telenor mobilinternet-kapcsolatán keresztül egy mobil applikációval, amely kommunikál a fertőtlenített helyiségben az ózon-szintet mérő szenzorokkal, és valós időben pontos adatokat szolgáltat a fertőtlenítés állapotáról. Mobilalkalmazással követhető, hogy a térben miként terjed az ózon, megfelelő koncentrációban van-e jelen a levegőben és a fertőtlenítés idejét követően, mikor alakult már visszabiztonságosan belélegezhető oxigénné. „A fejlesztés során meg kellett értenünk a szenzorok érzékenységét, hogy az milyen logika alapján működik. Majd azokat a komponenseket kellett kiválasztani, amelyek képesek ellenállni az ózon erőteljes oxidáló hatásának. Kevesebb mint fél év alatt fejlesztettük ki ezt az innovatív megoldást, amely felhő alapú rendszeren és megbízható Telenor mobilinternet-kapcsolaton keresztül kommunikál. Mivel automatikus, adatok által vezérelt folyamatról van szó, kizárja az emberi tévedés lehetőségét, maximalizálja a hatékonyságot és biztonságot és nem utolsó sorban bárki számára könnyedén alkalmazható megoldást kínál.”

Havasi Zoltán, a MOHAnet vezérigazgatója
Havasi Zoltán, a MOHAnet vezérigazgatója

Légkezelés digitálisan

Az IoT-vezérelt ózongenerátoros fertőtlenítés adatait a rendszer naplózza és az adatokat automatikusan továbbítja a nemzetközi ózonhasználati nyilvántartásba. „A különböző 2G, 3G, 4G, majd 5G-technológiákra épülő Hipernet szolgáltatással bármilyen adatot képesek vagyunk továbbítani. A MOHAnet ózongenerátorának esetében, hálózaton keresztül biztosítjuk a távoli irányítást és az érzékelők által rögzített adatoknak a továbbítását. Ez a szolgáltatás biztosítja az ózongenerátor távoli elérhetőségét, a konfigurálhatóságát és a fertőtlenítés helyszínén mért adatok elérhetőségét." – nyilatkozta a projekttel kapcsolatban a Telenor üzleti értékesítési-és marketing igazgatója, Fülöp Gábor. Hozzátette, hogy „Az elmúlt években egyre több ügyfelünk érdeklődik az IoT-megoldások iránt. Partnerünk, a MOHAnet fejlesztése kiváló példa arra, hogy a kreativitás, a szakértelem és persze a mobilinternet adta rugalmasság képes megreformálni és új piacokat nyitni korábban ismert offline szolgáltatásoknak. A mi részünk ebben a stabil és megbízható mobilnet-kapcsolat biztosítása, és azon dolgozunk, hogy ez mindenki számára elérhető legyen, cégmérettől függetlenül” – emeli ki Fülöp Gábor.

Fülöp Gábor a Telenor üzleti értékesítési-és marketing igazgatója
Fülöp Gábor a Telenor üzleti értékesítési-és marketing igazgatója

Bár a pandémia felerősítette a higiénés gyakorlatokra való igényt, a baktériumoktól és vírusoktól mentes környezet számos területen kiemelt jelentőséget kap járványidőszakon kívül is. Az ózonos kezelés maximálisan megfelel az egészségügyi intézményekben és számos gyártási folyamatban támasztott kimagasló higiéniai követelményeknek, de ezen túlmenően szállodákban, élelmiszeripari üzemekben, egészségügyi intézményekben, éttermekben, edzőtermekben, bármilyen közintézményben, nyilvános helyen is alkalmazható, legyen szó ipari vagy lakossági felhasználásról. A Telenor már 5 éve folyamatosan bővíti a portfolióját, így jelentős tapasztalattal bír a tárgyak hálózatra kapcsolása, a digitalizálás és a távoli irányítás terén. Erre a szolgáltatásra várhatóan egyre nagyobb és nagyobb igény mutatkozik, hiszen ezen új szolgáltatások és termékek megjelenése hatékonyabb, gazdaságosabb és precízebb termelési folyamatokat tesz lehetővé.

Cikkünk eredetileg a RoboTech 2020 katalógusunkban jelent meg.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Telenor, MOHAnet/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés