hirdetés
hirdetés

FANUC robotok az élelmiszeriparban

Az élelmiszer- és italgyártással foglalkozó létesítmények automatizálása egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbb felhasználó gondolná. A Fanuc olyan intelligens megoldásokat kínál, amelyekkel vállalkozása méretétől függetlenül növelheti termelékenységét. A vállalat kiváló termékeivel és azonnal használható megoldásaival könnyen és megfizethető áron automatizálható a teljes gyártási folyamat.

hirdetés

Az élelmiszer-feldolgozás automatizálása magasabb minőség elérését teszi lehetővé, javítja a felszedési és anyagmozgatási időket, a csomagolási folyamat felgyorsításával pedig növeli a teljesítményt. Ennek eredményeképp a költségek alacsonyabbak, és javul a versenyképesség. Mi több, az intelligens, célirányos automatizálás lehetővé teszi azt is, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a vállalatok napjaink piaci dinamikájához és az élelmiszeripar folyamatosan változó követelményeihez.

A Fanuc intelligens megoldásai a teljes élelmiszer- és italgyártási folyamatot javíthatják. A termelés minden fázisához kínálunk alkalmazást: a gyártósor elején, a feldolgozáshoz, a felszedéshez és az anyagmozgatáshoz is, valamint a gyártósor utolsó műveletihez egyaránt.

Robotok segítik a sajtdarabok gyors és hatékony csomagolását

Az A-ware Food Group szakterülete a sajtok és egyéb élelmiszerek ellenőrzött körülmények közötti érlelése, darabolása, csomagolása, tárolása és szállítása. A családi tulajdonban lévő vállalkozás 2010-ben jött létre az Anker Cheese (1962) és a Bouter Cheese (1890) összeolvadásával. Az Anker Cheese a nemzetközi piacokon is ismert márkának számított már ekkor. 2010 májusában az Anker Cheese tevékenységeit két vállalat között osztották fel: az Anker Cheese (kereskedelmi tevékenységek) és az A-ware (raktározás és logisztika) között. 2010 júniusában az A-ware felvásárolta a Fresh Support nevű, független csomagolástechnikai szolgáltatót, amelynek fő profilja a sajtok csomagolása volt. A Bouter Cheese elsősorban holland és külföldi sajtok gyártásával foglalkozik: érlelésükkel, darabolásukkal, csomagolásukkal, illetve terjesztésükkel – többek között Hollandia legnagyobb viszonteladói számára.

A cégcsoport a szedési és csomagolási folyamatait kívánta optimalizálni Fanuc robotok széles skáláját felhasználva, ellenőrzött élelmiszeripari körülmények között.

A Fanuc robotok kifinomult rendszerének bevezetésével az A-ware lenyűgöző eredményeket ért el a hollandiai Zeewoldban lévő sajtüzemben. Itt robotok hajtják végre az összes fontos műveletet: a sajt pontos felszeletelésétől és lemérésétől a nagy sebességű csomagoláson keresztül a raklapra helyezésig, mindezt az élelmiszeripari követelményeknek megfelelő körülmények között.

Ennek eredményeképp a megnövekedett teljesítőképességnek és a nagyobb megbízhatóságnak köszönhetően jelentősen javult az általános termelékenység, és csökkentek a ciklusidők.

Meghökkentő ötletből valóság – bortermelés Fanuc robotokkal

1996-ban a vezető spanyol bortermelőnek, a Freixenet vállalatnak támadt egy első hallásra őrült ötlete: ipari robotok segítségével kívánták automatizálni a termelési folyamatokat, beleértve a palackozást, a tárolást, a raklapozást és a csomagolást is.

„Ahol más robotgyártók nehézségeket láttak, ott a Fanuc lehetőségeket, és a vállalat bátorított bennünket a projekt folytatására” – mondja Pere Gibert Guasch, a Freixenet karbantartási vezetője.
A munka két, 410-sorozatú Fanuc robottal kezdődött, amelyeket a borászat dolgozói Zipi és Zape névre kereszteltek. Jelenleg a Freixenet 36 robotot használ az évi 185 millió palack bort és cava habzóbort előállító termelési folyamataiba építve. A Fanuc évente karbantartja a robotokat, és gyáron belüli helyszíni hibaelhárítási támogatást biztosít a kritikusabb műveletekhez.

A már 18 éves együttműködés nyomán a Freixenet jelenlegi gépparkja bővítését tervezi a japán automatizálási szakértő vállalattal, hiszen továbbra is maximálisan elégedettek. A robotok „mindig igazodtak minden különleges igényünkhöz. A köztünk lévő gyártó-ügyfél kapcsolatban figyelembe vesszük, hogy a Fanuc csapata mindig készségesen és szorosan együttműködik velünk, segít bennünket abban, hogy a legjobb megoldást találjuk meg a felmerülő kihívásokra” – mondja Guasch.

Tortadíszítés robotokkal a Suteriánál

A vállalat olyan automatizált megoldást keresett, amellyel növelhető a cukrászüzem termelékenysége. Az új rendszernek köszönhető teljesítményjavulás eredményeképpen kevesebb éjszakai műszak és egyhangú feladat elvégzése szükséges a hatalmas mennyiségű torta díszítéséhez. Talán szükségtelen említeni, hogy a minőségbeli elvárások az automatizáció bevezetésével sem csökkentek.

A Suteria cukrászda a méltán népszerű svájci, édes és lenyűgöző Solothurner Torte tortáinak készítésénél és díszítésénél alkalmaz robotot, amely a cukrászdában segíti az előállítási műveleteket.

A robotok alkalmazása a tortakészítésben valójában egyáltalán nem új ötlet. A torták díszítésének automatizálása pedig még régebbi. Nagyjából 30 éve Manfred Suter – amikor egy sütödei vállalkozás tulajdonosaként az ünnepnapok előtt gyakran éjszakába nyúlóan dolgozott és birkózott a habzsákkal – úgy érezte, hogy megoldást kell találnia. Éveken keresztül különböző mechanikus automatizálási módokat próbált ki. A fonográf mechanikáját utánozni hivatott kezdeti próbálkozások azonban korán kudarcba fulladtak. A keresés folytatódott, a költségek pedig halmozódtak.

Egy jazzkoncerten Suter találkozott Ernst Ramseyer mérnökkel, aki korábban a „Tete de moine” sajt gyártásának gurigasózási műveletéhez fejlesztett gépet. Suter nem hagyta veszni a témát, és saját megoldást hozott létre – köszönhetően Adrian Albiez automatizálási szakértőnek, a Neuhausen am Rheinfall városában működő Altron Sys-tems AG akkori tulajdonosának.

Mivel a Fanuc LR Mate kis méretű robotok már szerepeltek a pékségnek javasolt megoldások között, LR Mate robotokra bízták a Salathurner Torte és más torták díszítését is.

A Fanuc LR Mate robot kiválóan teljesít ezen bonyolult, az emberek számára rendkívül egyhangú feladatok végrehajtásában. Az emberi karral megegyező munkavégzési távolságú és ügyességű LR Mate a cukrászda becsben tartott eszközévé vált.

Cikkünk eredtileg a GyártásTrend szeptemberi lapszámában jelent meg. 

(forrás: Fanuc/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés