hirdetés

Rendszerintegrátorok

A robotizálás jelentős háttérszereplői

Amikor egy manuális folyamat automatizálódik, vagy új digitalizált rendszerek váltják fel a régebbi mechanikus berendezéseket, rendszerintegrátorokra van szükség. Két integrátor szakértőket felvonultató vállalat képviselőjével beszélgettünk a feladataikról: Ozorai Péterrel, a Weldmatic Kft. ügyvezetőjével és Simon Zoltánnal, a Robot-X Hungary Kft. értékesítési vezetőjével.

hirdetés

Az integrátorok alapvetően a már meglévő, elérhető technológiai egységek, robotok, vezérlő berendezések, szenzorok, biztonságtechnikai és egyéb, saját tervezésű rendszerelemek kombinációjából építenek a megrendelőik számára testreszabott, komplex, automatizált gyártóberendezéseket. Speciális tudást és szakértelmet nyújtanak a robotberendezések karbantartásában, telepítésében.

Az ilyen technológiák elterjedése egyre nagyobb vonzerőt mutat a végfelhasználói iparágakban, például az autóiparban, az élelmiszeriparban és az elektronikai iparban. Ez megnövelte az ipari robotok iránti keresletet, ami ösztönzi a globális robotikai rendszerek integrációs piacának növekedését.

A nagy robotgyártók mindegyike több száz integrátorral dolgozik együtt, akik részt vesznek robotjaik értékesítésében, szervizelésében és támogatásában. Rajtuk kívül több száz olyan integrátor is létezik, akik függetlenek és célorientáltan azt a robotgyártót választják, amely a legjobban megoldja az ügyfél igényeit. „Ha valaki egy márkára, egy adott robot gyártó termékeinek integrálására szakosodott, akkor vélhetőleg nagyobb rutinnal, több ismerettel rendelkezik, jobban ki tudja használni a rendszerben lévő lehetőségeket, az opcionális kiegészítőket. Inkább biztosított a hosszú távú támogatás, alkatrészellátás, a kedvezőbb ár, ha nem csak alkalomszerűen kiválasztott robot kerül beépítésre” – teszi le a voksát Ozorai Péter, a Weldmatic Kft. ügyvezetője a márkaintegrátorok mellett.

Ozorai Péter, a Weldmatic Kft. ügyvezetője
Ozorai Péter, a Weldmatic Kft. ügyvezetője

Ezzel szemben Simon Zoltán, a Robot-X Hungary Kft. képviseletében, a független integrátorok mellett érvel: "A márkaintegrátorok kétségtelenül az adott eszköztípusból a legalaposabb tudással rendelkeznek, de ez a látszólagos versenyelőny be is szűkíti az ő mozgásterüket. Egy független integrátor szélesebb körű tapasztalattal bír, és előnyben van olyankor, amikor a körülmények testreszabottabb, több forrást kiaknázó megoldásokat követelnek meg. Nyilván egy független integrátor annál hitelesebben tudja szakterületét képviselni a piacon, minél több brandet ismer és minél nagyobb tapasztalattal rendelkezik. Ez pedig értelemszerűen nagyobb létszámot, komolyabb „múltat”, nagyobb tapasztalati tőkét, és egyúttal több referenciát is jelent."

A legfontosabb robotgyártók
ABB (Svájc), YASKAWA ELECTRIC CORPORATION (Japán), Mitsubishi Electric Corporation (Japán), NACHI-FUJIKOSHI (Japán), Comau (Olaszország), KUKA (Németország), FANUC (Japán), DENSO (Japán), a Kawasaki Heavy Industries (Japán), Omron (Japán)

 

Az integráláson túl

Mivel a gyártás a tömegtermelésről a tömeges testreszabásra kezd áttérni, az integrációs folyamat nagyobb rugalmasságot igényel, és így egyre több robotot használnak fel a megoldás részeként. „Az automatizálás ma már minden iparágban olyan szintet jelent, amelynek megoldásához erre specializálódott, szakembergárdára van szükség” – hangsúlyozza Ozorai az integrátori szerepkört. A két szakértő egyetért abban, hogy Magyarországon ma nagyobb szakmai tapasztalattal és az automatizálást érintően kellő mérnöki tudással bíró csapattal nem minden cég rendelkezik. Az automatizálás terén elégséges saját erőforrása a multikon kívül csak pár vállalatnak van. Ehhez tette hozzá Simon Zoltán, a Robot-X Hungary Kft. értékesítési vezetője, hogy "komplexebb megoldások vagy új rendszerek bevezetése esetén azonban még náluk is szükség lehet integrátorokra. Azok a megoldások, technológiák pedig, amelyeket a multik mérnöksége az integrátorokkal együttműködve ilyenkor átvesznek és beépítenek a vállalat termelési folyamataiba, tulajdonképpen az ipari automatizálás mozgatórugói – trenddé válva az automatizálás jövőjének formálói."

Simon Zoltán, a Robot-X Hungary Kft. értékesítési vezetője
Simon Zoltán, a Robot-X Hungary Kft. értékesítési vezetője

A közelmúltban, a plug-and-play kobotok (azaz együttműködő, kollaboratív robotok) megjelenésével, valamint a felhasználóbarát oktatási és programozási módszerek növekvő használatával sokan azt gondolták, hogy az integrátorok szerepe csökken az automatizációban, és helyettük megjelennek a szuper képességekkel bíró, könnyen telepíthető és integrálható, multifunkciós robotok. Még nem tartunk ott, és valószínűleg nem is leszünk ott sok éven át. Sőt, az integrátorok a gyártóvállalat teljes automatizálási stratégiájának a felépítésében is szerepet vállalhatnak. „Alapesetben a termelékenységgel kapcsolatos műszaki paramétereket mérjük fel: technológiai specialitások, ciklusidő, darabszám, szerszámkopás, segédanyag-szükséglet, elektromos teljesítmény, levegő, vagy hidraulikus működtetés biztosítása, befoglaló méretek és paraméterek. Következő lépésként felmérjük a rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges munkavédelmi környezet kialakításának a lehetőségét. Gondoskodni kell a környezetet szennyező por, füst, forgács, festék, vegyszerek hatástalanításáról, összegyűjtéséről, eltávolításáról. Ezek alapján akár ki is lehetne alakítani egy a műszaki paramétereknek megfelelő berendezést, de ez még nem jelenti azt, hogy az adott technológiai sorba problémamentesen beilleszthető a kifejlesztett automatizált gyártóegység.

Kiemelten fontos, hogy a rendszerintegrátor pontos képet kapjon a technológiai sorrendről, az előgyártmányok, alapanyagok, méret és minőség szórásáról, a folyamat logisztikájáról, a kiszolgálás üteméről, az előtte lévő, illetve az azt követő technológiai folyamatokhoz való illeszkedésről.

A végfelhasználói, tehát dolgozói szempontokat is figyelembe kell venni, ide tartozik az ergonómia, a könnyű kezelhetőség, egyszerű hozzáférhetőség” – foglalja össze az integrátori feladatokat Ozorai. „A rendszerintegrátor saját, jól felfogott érdeke, hogy akár a felsorolt szempontok alapján összegyűlt információkból leszűrhető következtetésekkel szembesítse és továbbgondolásra ösztönözze a megrendelőjét. Sokszor egy külső szereplő tud rávilágítani olyan problémákra, amelyek a napi rutintól leterhelt alkalmazottaknak fel sem tűnnek. Ezen kívül a sokféle technológiában járatos szakembereink, akár teljesen újszerű megoldásokra is javaslatot tehetnek, illetve felvázolhatnak innovatív megoldásokban rejlő, de csak hosszú távon eredményt hozó lehetőségeket.” Ezt erősítette meg Simon is: „Ha egy ügyfél magas szintű automatizálási projektben gondolkodik, tehát nem csak szigetszerű megoldásokat, hanem komplex rendszert szeretne megvalósítani, akkor már stratégiai szintű együttműködésről beszélünk, amelyben természetesen szintén partnerek vagyunk. Az integrátor számára a kezdetektől kiemelten fontos, hogy alaposan felmérje a partner igényeit és lehetőségeit, és ezek mentén segítsen kialakítani az optimális stratégiát. Ez a jó és hosszú távú együttműködés fundamentuma."

Az integrátorok az automatizált rendszerek termelékenységében és működésében fontos szerepet játszanak a telepítés során és után is. A velük való szoros munkakapcsolat elengedhetetlen ahhoz, hogy a robotizálásból a legnagyobb termelékenységet kinyerje egy vállalat.

Cikkünk eredetileg a RoboTech 2020 kiadványunkban jelent meg. 

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés