hirdetés
hirdetés

Process

Optimális hűtővízkezelés

Számos iparágban alkalmaznak hűtővizet a folyamatokhoz, általában nedves hűtőtornyokat használva. Amikor a hűtőtorony a hűtőkörrel hatékonyan működik, a hangsúly egyrészt a hűtővíz fogyasztáscsökkentésén, másrészt a teljes rendszer korrózióvédelmén, a lerakodások és a mikrobiológiai növekedés megakadályozásán van.

hirdetés

A kihívást az jelenti, hogy az említett igények egymással szemben állnak: a hűtőtoronynak szükséges friss víz mennyisége a keringtetett víz betöményedésének növelésével csökkenthető, ami a leiszapolás szabályozásával segíthető elő. Ez viszont növeli a részecskék mennyiségét a vízben, és ezek a hűtőtorony egyes komponenseit, a hőcserélőt és a csővezetékeket egyre növekvő mértékben támadják.

A hűtővizet stabilizátorok és inhibitorok adagolásával kezelik, és szűrők használatával garantálják a hűtőtoronyrendszer megbízható védelmét. Amit ehhez a ProMinent kínál: * adagolórendszerek a korróziós inhibitorok, a keménységstabilizátorok és a vegyszerek adagolásához, amelyek diszpergálóként funkcionálnak * speciálisan és pontosan összehangolt mérési és ellenőrzési technológia a leiszapolás vezérléséhez és a pH-beállításhoz * gravitációs szűrők a nyitott hűtőkörök vizének szűréséhez, valamint rendkívül hatékony fertőtlenítő rendszerek.

A hűtőtornyok esetében a kör kritikus komponense a hőcserélő. Megfelelő mikrobiológiai kezelés hiányában a keletkező biofilm saját hőszigetelő tulajdonsága miatt rontja a hőcserélő hatékonyságát. Ezen túlmenően a maró hatású metabolikus melléktermékek nagyobb mértékű anyagkopáshoz vezetnek. Így biocidok használata elengedhetetlen a fertőtlenítéshez.

Hatékony fertőtlenítés szükséges

A hatékony fertőtlenítés megakadályozza a legionellabaktériumok elszaporodását is. Mint ismeretes, a legionellafertőzés elleni küzdelem mérföldköveként egy új EMMI-rendelet – 49/2015. (XI. 6.) – született, amelynek értelmében minden olyan intézményben, létesítményben, ahol e baktérium jelenlétének, megjelenésének veszélye fennáll, vagy fokozottan megvan, a rendeletben, illetve annak mellékleteiben előírt egységes módszertan szerinti legionellafertőződési kockázatelemzést/felmérést kell el végezni. A nedves hűtőtornyok is a szabályozás hatálya alá esnek. 

Forrás: ProMinent
Forrás: ProMinent

Általában a következő rendszerek használhatók fertőtlenítéshez: folyékony biocidot adagoló állomások, klór-dioxid-, ózon- vagy elektrolízises rendszerek. A legalkalmasabb módszer minden egyes esetben számos tényezőtől függ. A ProMinent sokéves tapasztalattal rendelkező szakértői minden ügyfélnek egyedi hűtővízkezelési tanácsot adnak az optimális folyamat és a megfelelő rendszerek és termékek kiválasztása tekintetében.

Széles körű termékpaletta

Fertőtlenítés Adagolórendszerek folyékony biocid adagolásához * ózongenerátorok * klór-dioxid-rendszerek * elektrolízis-rendszerek * mérés- és szabályozástechnika a biocid mért értéktől függő adagolásához.

Diszpergálás Adagolórendszerek diszpergálóanyagok adagolásához.

Korrózióvédelem és -stabilizálás Adagolórendszerek korróziógátló inhibitorok és keménységszabályozók adagolásához.

Leiszapolásszabályozás Speciálisan és pontosan összehangolt mérési és szabályozási technológia pH-beállítási, mérés- és szabályozási technológiával.

Szűrés és flokkulálás Gravitációs szűrők a nyitott hűtőkörök vizének szűréséhez * flokkulálószer-adagoló rendszerek.

Új szabályozót vezetnek be

Az Aegis II szabályzó vezérli a nyitott hűtőkör hűtővízét és a gőzfejlesztők keringtetett vízét. Folyamatosan méri és szabályozza a vezetőképességet, ellenőrzi a biocidkoncentrációt, ezzel tisztán tartja a csőrendszert és a hőcserélőt. Az Aegis II figyeli a hűtővíz és a gőzfejlesztő keringtetett vizének kezeléséhez szükséges összes mérési paramétert, vezérli a zökkenőmentes működéshez szükséges valamennyi funkciót, mint például az elektromos vezetőképesség, a pH-érték, a biocidkoncentráció és a korrózió mérését.

Az új Aegis II szabályozó
Az új Aegis II szabályozó

(forrás: ProMinent/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés