hirdetés
hirdetés

Méréstechnika

Mérce a nyomásmérésben

Az M5-ös nyomásmérő-sorozatot a statikus és dinamikus mérésekre egyaránt alkalmas új érzékelők, a kibővített hőmérséklet-mérési tartomány, a nagy mérési pontosság és a precíz jelfeldolgozás különbözteti meg társaitól. 

hirdetés

Keller cég M5-ös sorozatú nyomásmérőinél a dinamikus nyomásváltozások mérésének kulcsa az érzékelőelem minél közvetlenebb érintkezése a vizsgált közeggel. Ehhez a fejlesztők mikromechanikai megoldást dolgoztak ki, amelyhez nem szükséges sem csillapító elválasztómembrán, sem kapilláris vezeték, sem pedig tömítő- vagy ragasztóanyag. A szilíciumérzékelőt hátoldalával egy áramlásdinamikailag optimalizált hordozóra forrasztják, amelyet előlapjával rögzítenek a nyomáscsatlakozóban. Ezzel a konstrukció nemcsak hogy a 0–50 kHz-es sávban teszi lehetővé a méréseket, hanem számos további előnyt is hordoz. Ide tartozik a szerelési erőtől való függetlenség, a széles körű közegkompatibilitás és az oxid védőréteg kínálta hosszú élettartam. Kiemelkedik a mérési tartomány ötszöröséig terjedő túlnyomásvédelem, illetve a mindössze 5 mm átmérőjű külső menetes nyomáscsatlakozás a nehezen hozzáférhető helyeken végzett mérésekhez.

Értékelő és jelátalakító elválasztása

Az M5-ös sorozat nyomásszenzorai esetében a –40 °C és +180 °C közötti működésihőmérséklet-tartományban igen szűk, a hőmérsékleti hibát is magában foglaló ±1 százalékos teljes hibasávval lehet számolni. Jelátalakító nélkül a kimeneti jel tipikus sávja 80 mV-ot fog át 1 mA-es táplálás mellett. A szenzorokhoz egyedi kalibrálási igazolást is kap a felhasználó. Az abszolút nyomás méréséhez 3, 10 és 30 baros mérési tartományok állnak rendelkezésre. Az érzékelő és a jelátalakító elválasztásával nagy hőmérsékleti terhelésű, sűrűn beépített gépekben is lehetségesek a helyi mérések.

Felső kategóriás jelátalakító

Hogy a piezorezisztív nyomásérzékelő 50 kHz-es széles dinamikatartományát ne korlátozzák, a Keller fejlesztői nem alkalmazták a mérési jel feldolgozási célú digitalizálását, hanem tisztán analóg, gondosan beszabályozott jelutat alakítottak ki mikroprocesszoros vezérlésű kompenzációs elektronikával. Ezzel a 0–10 V-ra erősített kimeneti jel a szenzorjel teljes dinamikáját átfogja. A nyomásérzékelőből és a jelátalakítóból álló mérési lánc kiegyenlítése gyárilag történik egyedi kalibrálási paraméterek megadásával. Az alkalmazott elektronika –40-től +125 °C-ig terjedő hőmérsékleti tartománya olyan különleges igényeknek is megfelel, amelyek például motorvizsgáló padokon léphetnek fel. 

Érzékelő az M5-ös családban (forrás: Keller)
Érzékelő az M5-ös családban (forrás: Keller)

A termikus szempontból (is) különösen robusztus M5-ös sorozat a nyomásérzékelőn fellépő akár maximum +200 °C hőmérsékletig végezhet statikus és dinamikus méréseket 50 kHz sávszélességgel. Az olajtöltet nélküli szenzor M5-ös csatlakozómenetével ideális helyszíni mérésekhez például motorvizsgáló állomásokon, szélcsatornákban vagy turbinalapátok vizsgálatánál használt nagyon vékony csővezetékeken.

(forrás: Keller/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés