hirdetés
hirdetés

Szennyvíztisztítás

Membránokon át néznek a jövőbe

Stockholm környezettudatos szennyvízelvezetése magyar mérnökök segítségével valósul meg.

hirdetés

A 14 szigetre épült svéd fővárosban a szabadidős helyszínektől a díszes szökőkutakig, az ivóvíztől a közlekedésig a víz mindig és mindenütt jelen van. Sőt, a város alatt is, hiszen itt helyezkedik el a stockholmi vízmű több mint 18 kilométer hosszan elnyúló, gránitfalú alagutas (lásd képünkön) szennyvíztisztító hálózata.

Forrás: GE for CEE
A Stockholm Vatten vízművállalat az értékes természeti kincs megóvása érdekében korszerűsíti Henriksdal szennyvíztisztító telepét, amely a fővárosban keletkezett szennyvíz kétharmadát, naponta mintegy 500 ezer köbmétert tisztít meg, majd bocsát a Balti-tengerbe. Az ötéves időszakra ütemezett korszerűsítés hozzájárul ahhoz, hogy Svédország teljesíteni tudja a balti-tengeri akcióterv és az EU-vízkeretirányelv keretében vállalt célkitűzéseit.

A projektben a GE ultraszűrős membránjaira támaszkodnak, ezek mikroszkopikus pórusainak átmérője az emberi hajszál tizedrésze. A membránok fizikai akadályt képeznek a lebegő anyagok, a baktériumok és a vírusok előtt, és csak a tiszta vizet engedik át magukon. A víz alá merülve finoman lebegnek a vízben úgy, ahogyan a tengeri alga a tengeráramlat hatására. A korszerű membrán-bioreaktoros technológia egyszerűen, megbízhatóan és hatékonyan üzemeltethető, kis hely-, energia- és felügyeletigénnyel. Stockholm környezettudatos szennyvízelvezetése magyar mérnökök segítségével valósul meg, hiszen a világ legnagyobb szennyvíztisztítójához a GE Water & Process Technologies üzletágának oroszlányi gyára szállítja az új berendezéseket.                                                  

(forrás: GE for CEE)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés