hirdetés
hirdetés

Rendszertervezés

Megjelent a LabVIEW következő generációja

A LabVIEW NXG 1.0 a LabVIEW hatékonyságát nyújtja a nem programozó szakemberek számára is.

hirdetés

A National Instruments (NI) piacra dobta a LabVIEW következő generációjának első változatát, a LabVIEW NXG 1.0 műszaki rendszertervező szoftvert, amely a konfigurálásalapú szoftverek és az egyedi programozási nyelvek közötti szakadékot új, innovatív megközelítésű mérésautomatizálási elvekre alapozva hidalja át. Ennek révén a szakemberek az eszközök kezelése helyett a lényegre, a megoldandó problémára összpontosíthatnak.

„Harminc éve bocsátottuk ki a LabVIEW első változatát, amelynek segítségével a hagyományos programozási nyelvek mély ismerete nélkül is automatizálni lehetett mérőrendszereket” – magyarázta Jeff Kodosky, az NI társalapítója, valamint üzleti és technológiai kutatója, a LabVIEW „atyja”. – Hosszú ideig a LabVIEW képességeinek további bővítésére összpontosítottunk, nem pedig arra, hogy segítségével még gyorsabban és könnyebben lehessen automatizálni a méréseket. A LabVIEW NXG kifejlesztésével most ez utóbbira összpontosítunk: a szoftvert az alapoktól kezdve úgy terveztük meg, hogy támogassa a hatékony munkafolyamatot. A szokásos mérésautomatizálási feladatokat egyszerű, konfigurációalapú megközelítéssel el lehet végezni, míg a bonyolultabb műveletekhez a LabVIEW G grafikus programozási nyelvének teljes eszköztára használható.”

A LabVIEW NXG 1.0 új, programozást nem igénylő munkafolyamataira támaszkodva az asztali mérések során sokkal hatékonyabban gyűjthetők be és elemezhetők iteratív úton a mérési adatok. E munkafolyamatok a szükséges kódot a háttérben építik fel, egyszerűsítve az automatizálást. Például, egy ötven soros programnak megfelelő kódrészlet egérrel húzható be – és ez csak egy a számos képesség közül, amelyekkel a LabVIEW NXG leveszi a mérnökök válláról a megvalósítás gondját, lehetővé téve, hogy a lényeggel, a fejlesztéssel foglalkozhassanak.

Úgy tervezték meg, hogy támogassa a hatékony munkafolyamatot (forrás: NI)
Úgy tervezték meg, hogy támogassa a hatékony munkafolyamatot (forrás: NI)

A LabVIEW NXG újratervezett szerkesztője a tapasztalt LabVIEW-felhasználók által kért funkciókon kívül a piacon kapható, hasonló jellegű szoftverek képességeihez hasonló funkciókkal is rendelkezik, emellett tovább bővíti a LabVIEW által támogatott programnyelvek körét.  A korszerűsített szerkesztővel hatékonyabb a programozás is: vektorgrafikus objektumok segítségével és nagyítási/kicsinyítési műveletekkel gördülékenyebbé teszi mikroműveletek végrehajtását, a kezelőfelületi objektumok kezelését.

A LabVIEW NXG 1.0 az asztali méréseket forradalmasítja, a LabVIEW 2017 új képességei pedig a nagy, bonyolult, elosztott mérő- és beágyazott alkalmazások fejlesztését, telepítését és kezelését könnyítik meg. Az új képességek közé tartozik például az IP-alapú protokollokkal és további, elterjedten használt átviteli protokollokkal – például az IEC 61131-3 és az OPC UA protokollal, valamint a védett DDS üzenetszabvánnyal – való hatékonyabb együttműködés.

Az NI több mint 30 éves szoftverfejlesztési munkáján alapuló LabVIEW következő generációjának első változatát gyors ütemben számos további fogja követni, amelyek a tervezéstől a tesztelésig terjedően további képességekkel fognak rendelkezni. Az egyszerű DAQ-alkalmazásoktól egészen a bonyolult tesztelőrendszerekig és intelligens gépekig bezárólag csökkenthető a piacra jutási idő a LabVIEW segítségével, felgyorsítva a mérnöki munkát.

(forrás: NI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés