Munkahely

Komfortérzetmérés munkahelyeken

Napjainkban egyre többen dolgoznak irodai munkakörnyezetben, és közülük sokan panaszkodnak a kedvezőtlen klíma- és légtechnikai feltételekre, amelyek nagyban befolyásolják a dolgozók komfortérzetét, így hatással vannak munkahatékonyságukra is. Ilyen esetekben fel kell tárni és meg kell szüntetni a panaszokat kiváltó tényezőzőket.

hirdetés

A termikus komfortérzet az egyénekben kialakult szubjektív hőérzet, adott tevékenység, ruházkodás, illetve környezeti paraméterek (levegő-hőmérséklet, sugárzó hő, légsebesség, illetve relatív páratartalom) mellett. A termikus komfortérzet akkor áll helyre, ha egy helyiségben tartózkodó ember az ottani klímát jellemző paramétereket kellemesnek érzi. A szubjektív kép objektív megítélésére alkalmazzák a méréstechnikát, amelynek előnyei a következők:

• az egyéni megítélés objektív értékké alakítható

• rávilágít, hogy a beltéri klíma- és légtechnikai rendszer megfelelően van-e beállítva

• a mérési eredményeket dokumentálhatja és kiértékelheti.

Milyen méréseket érdemes alkalmazni?

Mielőtt megkezdenénk a munkahelyi méréseket, a dolgozó pontos panaszait kell feltérképezni, majd megvizsgálni a helyszíni adottságokat, hogy vannak-e esetleg elzárt szellőzők, hibásan elhelyezett hőmérséklet-érzékelők. A munkatárs egyéni benyomásaitól függetlenül a klimatikus viszonyokra vonatkozó első tájékozódáshoz hasznos egy egyszerű beltéri levegőhőmérséklet-, illetve páratartalom-mérés.

Testo 480 mérőműszer a légállapot pontos meghatározására
Testo 480 mérőműszer a légállapot pontos meghatározására
Az irodában akkor érzi magát legjobban az ember, ha a helyiség hőmérséklete 22–24 °C között, a beltéri levegő páratartalma pedig 40–60 százalék között mozog. A DIN EN 15251 szabvány II. kategóriájának megfelelően maximum 26 °C és minimum 20 °C hőmérséklet megengedett, 25–60 százalék közötti páratartalom mellett. Ha ezek az értékek erősen eltérnek a mért eredményektől, a gond minden valószínűséggel a beltéri klíma- és légtechnikai rendszer hibás beállításában keresendő.

PMV és PPD mérések Érdemes megvizsgálni a hőkomfort, azaz a PMV (predicted mean vote) és PPD (predicted percentage of dissatisfied) mutatókat. A PMV megmutatja, hogy a klímaparaméterek és az egyéb számított értékek (ruházati index, tevékenység) kombinációja egy nagyobb embercsoportból átlagosan milyen hőérzetet vált ki, míg a PPD azon emberek százalékos arányát jelzi, akik előre láthatólag elégedetlenek a beltéri légállapottal. A DIN EN 15251szabvány II. kategóriájának megfelelően a klíma- és légtechnikai berendezések környezetében a várható hőérzeti érték (PMV) –0,5 és +0,5 között van, a belső környezet hőkomfortjával elégedetlenek várható aránya (PPD) kevesebb mint 10 százalék, a friss levegővel elégedetleneké pedig kevesebb 20 százaléknál.

Turbulenciafok- és huzatmérés A PMV/PPD mérés mellett vannak még egyéb mérési eljárások a munkatárs panaszainak objektív megítélésére. Ha egy dolgozó konkrétan a huzat jelenségekre panaszkodik, minden esetben turbulenciafok- és huzatkockázati mérést kell végezni.

A méréshez az alábbi feltételeknek kell teljesülni:

• gyors, tömeg nélküli termikusáramlás-szenzor (komfortérzetszonda) alkalmazása;

• három mérési magasság tevékenységenként: álló tevékenység esetén a mérési magasság 0,1 m, 1,10 m és 1,70 m, ülő tevékenységnél pedig 0,1 m, 0,6 m és 1,10 m;

• mérés időtartama mérési magasságonként 180 s (ajánlás);

• mérési gyakoriság 1 s.

A beltéri levegő minőségének megítélése

A hőérzet mellett a beltéri levegő minőségének betartása igen fontos tényező a komfortérzet szempontjából. Ide számít a szén-dioxid koncentrációja, amely a beltéri levegő „jó” minősítésének fontos indikátora. A túl magas CO2-koncentrációból származó „rossz” levegőminőség fáradtsághoz, koncentrációs nehézségekhez vezet és betegségeket is okozhat. A pontos CO2-érték meghatározásához egy egész napos átfogó mérés szükséges.

Összességében elmondható, hogy egy ember termikus komfortérzetére számos tényező hat, és ezek műszeres vizsgálata bizonyos időközönként szükségesnek mondható ahhoz, hogy hosszú távon fenntarthassuk a dolgozói elégedettséget, a hatékony munkavégzést és a kellemes munkahelyi klímát. 

Az optimalizálás műszere
A Testo 480 multifunkciós klíma- és légtechnikai mérőműszer segítségével optimalizálható a beltéri légállapot minősége. Az intelligens kalibrálási koncepció, az érzékelők széles kínálata, a felhasználóbarát menüvezetés és a szabvány szerinti mérések megkönnyítik a felhasználó munkáját. A műszerrel és érzékelőivel számos paraméter rögzítető, többek között légsebesség, hőmérséklet, páratartalom, nyomás, megvilágítás, sugárzó hő, turbulencia, CO2-koncentráció.
(forrás: Testo)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[160876] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés