hirdetés
hirdetés

Méréstechnika

Kisméretű optikai érzékelők a tervezői szabadságért

Napjainkban egyre erőteljesebb a törekvés a gyártóberendezések méreteinek csökkentésére, ami megköveteli a lehető legkisebb, de mégis nagy teljesítményű alkatrészek használatát.

A Balluff Micromote és optikai szálas érzékelői megfelelnek ezeknek a követelmények. Kis méretük mellett csúcsteljesítményt nyújtanak, ami nagyfokú szabadságot jelent a tervezés folyamatában, és lehetővé teszik, hogy lényegesen több alkalmazás legyen beépíthető, ezzel adva nagyobb rugalmasságot a felhasználóknak.

A Micromote érzékelőket főként az orvosi, a laboratóriumi és az analitikai technológiában alkalmazzák, de robotalkalmazásokon és gyártósorokon is bevethetők, ahol a kis tömeg mellett az egyik legfontosabb követelmény a gyors működés. Mivel a szenzorokat nagyon sokszor hordozható berendezésekre telepítik, fontos elvárás, hogy pontos visszajelzést adjanak az egyes modulok működéséről, továbbá könnyen integrálhatók legyenek a készülékekbe. A kis méret és a kis tömeg mellett rendkívül alacsony fogyasztásúnak kell lenniük, ami lehetővé teszi a hosszú akkumulátor-élettartamot, ezzel támogatva a magas szintű funkcionális megbízhatóságot.

A hagyományos érzékelők kiváltása

A hagyományos optikai érzékelők a méretük miatt nem alkalmasak az említett feladatok ellátására, mert a megfelelő teljesítmény érdekében a gyártók nagyméretű alkatrészeket használnak. Sokszor alkalmazzák a nagy félvezetőgyártók által világítási célokra előállított fényforrásokat ahelyett, hogy a miniatürizálást, az optikai pontosságot, a teljesítményt és a fényerősséget tartanák előtérben.

Rendkívül kis méret
Rendkívül kis méret (forrás: Balluff)

A méretet, a kialakítást, a csatlakoztatási módszert és a tömeg csökkentését szem előtt tartva gyakran a száloptika az egyetlen lehetőség az adott feladat elvégzéséhez, de a kereskedelemben rendelkezésre álló termékek nem mindig nyújtják a megfelelő megoldást. Ezért fejlesztette ki a Balluff saját szabadalmaztatott gyártási technológiáját, amely megnyitotta az utat a mikrooptikai érzékelők előtt. A Micromote optikai érzékelők páratlan technikai tulajdonságokkal rendelkeznek: széles mérési tartomány, kiváló felbontás, robusztus fémház, rendkívül rugalmas jelátviteli kábelek, könnyen használható külön erősítő.

A külön erősítő előnye, hogy a munkatéren kívül elhelyezhető. A rendkívül rugalmas elektromos kábelek továbbítják az érzékelő jeleit az erősítőhöz. További plusz, hogy rajta kényelmes kijelző- és kezelőelemek találhatók. A rugalmas kábeleknek köszönhetően a Micromote érzékelő akár műszaki alternatívája is lehet a száloptikának, de további előnyökkel is rendelkezik.

Sokféle termék a kínálatban

A Micromote optoelektronikai érzékelőfejek rendkívül kis méretben készülnek, és kiváló műszaki jellemzőkkel, nagyfokú rugalmassággal bírnak. A kínálatban sokféle szabványos, kompakt méretű termék található, különféle egyedi funkcióval, így nem kell azon törni a fejét a gép építőjének, hogy hogyan helyezze el a kábeleket.

A Micromote szenzorok különösen alkalmasak mozgó gépalkatrészekbe és robotmegfogókba. Kis méretük miatt tökéletes megoldás jelentenek, ha kevés hely áll rendelkezésre. További felhasználási lehetőségek: * apró alkatrészek helymeghatározása * tárgyak felismerése és számolása * habzó folyadékok szintjének mérése * hangerő kimutatása és mérése * alkalmazás nagy vákuumban.

Vákuumtérbe, folyadékhoz, fényfüggönyhöz

Előfordul, hogy az ideális teszteredmények érdekében az optikai érzékelőket vákuumtérbe kell telepíteni, viszont erre nem minden szenzor használható. A Micromote optoelektronikai termékcsalád vákuumtérre kifejlesztett érzékelőit kifejezetten erre a feladatra alakították ki. Ezeket a szenzorokat egyaránt használhatjuk nagy és ultra nagy vákuumtérben. Megfelelő tömítési funkcióval rendelkeznek ahhoz, hogy közvetlenül a tartályra legyenek telepíthetők, és ne idézzenek elő szivárgást, amellyel a mérési pontosságot nagymértékben befolyásolnák. Kompakt kialakításuk révén rendkívül kis helyet foglalnak.

Víztartalmú folyadékok egyszerű észlelése
Víztartalmú folyadékok egyszerű észlelése

A víz érzékelésére kifejlesztett Micromote optikai érzékelők egy meghatározott hullámhosszon működnek, ami rendkívül leegyszerűsíti a magas víztartalmú folyadékok észlelését. Extra kis méretük és az erőteljes mikrooptika alkalmassá teszi őket a tömlőkben és a hajszálvékony csövekben áramló folyadék megbízható érzékelésére, ahol más típusú érzékelők használata már fizikai korlátokba ütközik.

A Micromote precíziós csőérzékelők a folyadékban áramló buborékok érzékelésére alkalmasak. A beépített nagy teljesítményű optika nagy biztonsággal érzékeli a folyadékban a cső átmérőjénél kisebb buborékokat. Az optika érzékenységét befolyásolja a cső falvastagsága és a fénytörés, amely csak nagyon pontos és jól működő alkatrészekkel állítható be.

A Micromote fényfüggönyök rendkívül széles körben használható alkalmazások. A fénynyalábok között áthaladó tárgyakat, munkadarabokat számolhatjuk meg vele, vagy a futószalagon elhaladó termékek kiterjedését követhetjük figyelemmel.

Ha csak a száloptika marad

Helytakarékos felépítésük kapcsán itt kell megemlítenünk a Balluff optikai szálas szenzorait, mert gépépítés során sokszor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy nincs hely egy hagyományos optikai érzékelő elhelyezésére. Ilyenkor egyetlen megoldás marad, a száloptika.

Száloptikás érzékelőcsalád
Száloptikás érzékelőcsalád

Optikai szálak széles kínálatából választható ki a feladat ellátására legalkalmasabb. Az optikai szálak és az erősítők megfelelő párosításával érhető el a kívánt eredmény. Ha különleges követelményeknek kell eleget tenni, mint például magas környezeti hőmérséklet vagy agresszív vegyi anyagok vagy esetleges fizikai hatások, a robusztus felépítésű műanyag száloptika a megfelelő választás. Számos különböző teljesítményű erősítőegység áll rendelkezésünkre. Elvégezhetők velük az egyszerűbb kapcsolóüzemű feladatok és az összetettebb kiértékelések is.

Egyedi elképzelések alapján a tartozékok között található kiegészítők segítségével saját kezűleg is elkészíthető a kívánt konfiguráció. Így jelentős megtakarítás érhető el, mert csak annyi száloptika kerül felhasználásra, amennyi a berendezés működéséhez ténylegesen szükséges.

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés