hirdetés
hirdetés

Hajtástechnika

Integrált szolgáltatásokkal optimalizál a frekvenciaváltó

Az Altivar Process hajtástermékcsalád az első, beágyazott szolgáltatásokkal rendelkező, szolgáltatásközpontú frekvenciaváltó.

hirdetés

Az energiamenedzsment és automatizálás terén nemzetközi szakértő Schneider Electric hajtástermékcsaládjába, az Altivar Processbe tartozó 600-as sorozat kimondottan szivattyús felhasználásokra kifejlesztett frekvenciaváltó-család. Az informatika és az üzemeltetéstechnológia összefonódásának köszönhetően az Altivar Process hajtások olyan értéknövelt szolgáltatásokat biztosítanak a víz- és szennyvízkezelés, az olaj- és gáz-, az élelmiszeripar, továbbá a bányászat területén, amelyek fejlettebb eszközgazdálkodás és optimalizált energiafogyasztás mellett teszik lehetővé az üzletmenet és a folyamatok optimalizálását.

A vállalkozások fellendítését segíti elő a szolgáltatásorientált hajtás: az üzleti termelékenységnek, a berendezések hatékonyságának és az üzemeltetés teljes költségének optimalizálását helyezi a középpontba. Ezáltal az Altivar Process jól példázza, hogy a dolgok internete az ipari szektorra  is jelentős hatással van.

Optimalizált üzleti teljesítmény

Az Altivar Process a rendszer és a berendezések állapotának fejlett ellenőrzésével biztosítja, hogy az alkalmazások mindig optimális hatékonysággal működjenek. Egyedülálló módon bármilyen szivattyú jelleggörbéjét és optimális munkapontját ábrázolni tudja a grafikus kijelzőn vagy a webszerveren keresztül. Továbbá a pillanatnyi munkapontot is jelzi a jelleggörbén, ami lehetővé teszi a szivattyús rendszer optimális munkaponton történő üzemeltetésének egyszerű beállítását.

Rendszerek és berendezések állapotának fejlett ellenőrzését teszik lehetővé
Rendszerek és berendezések állapotának fejlett ellenőrzését teszik lehetővé

A hagyományos hajtásokhoz képest az Altivar Process további 8 százalékos költségmegtakarítást hoz, hiszen amellett, hogy könnyű és gyors a szivattyú optimális munkaponton történő működtetése, képes azonnal észlelni a teljesítménykilengéseket. Nagy pontossággal (<5%) képes figyelni a motorteljesítményt; a folyamatos energiamonitoring segítségével az üzemeltető gyorsan és könnyedén dönthet a rendszer finomhangolásáról. A hagyományos hajtásokkal ellentétben az Altivar Process 20 százalékkal csökkenti az állásidőt a prediktív, állapotfüggő karbantartással, a statikus és dinamikus hibaelhárító QR kódok segítségével, és a könnyen érthető grafikonokat megjelenítő innovatív felhasználói felülettel. Emellett „alvó” állapotban 60 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos frekvenciaváltók.

Átlátható folyamatok és valós idejű intelligencia

Az Altivar Process a szerkezeti és üzleti rendszerek teljes integrálásával biztosítja a folyamatok átláthatóságát és a jogosultsági szintekhez kötött hozzáférést a valós idejű vagy a múltbeli adatokhoz – az üzem és az egyes eszközök szintjén egyaránt. A beágyazott Ethernet- és a fejlett webszerver-alkalmazás állandó és biztonságos hozzáférést nyújt ezekhez az adatokhoz, bármikor, bárhol. A berendezés a dolgok internete (IoT, Internet of Things) koncepció jegyében készült, tehát az internet nyújtotta adatátviteli lehetőségeket kihasználva eszközöket irányíthatunk vele, illetve készülékekkel kommunikálhatunk jelentős fizikai távolságból is. Az integrált webszerverrel a felhasználók kiválaszthatják, mely információkat szeretnék megtekinteni, és melyeket szeretnék tárolni (adatnaplózás). Ezen felül a rendszer állandóan ellenőrzi a fontos teljesítmény-mérőszámokat (KPI). Teljesítménybeli szabálytalanság esetén figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy az megelőző intézkedésekkel tarthassa fenn az optimális folyamathatékonyságot és a jövedelmezőséget.

Egyedülálló kialakítás csökkenti a karbantartást

A Schneider Electric kis méretű, moduláris és rugalmas frekvenciaváltója minden alkalmazáshoz illeszkedik, így egyszerűen telepíthető és integrálható új berendezések, átalakítások és fejlesztések esetén is. Mivel kifejezetten kulcsfontosságú alkalmazásokhoz tervezték, egyedi a kialakítása, és egy olyan teljes körű megoldásban egyesíti a folyamatot, a hálózatot és a telepítést, amely csökkenti a karbantartási szükségleteket és az üzemeltetés teljes költségét (TCO).  Emellett a kompakt, kis tömegű modulok egyszerűsítik a pótalkatrészek készletezését és csökkentik a javítási időt (a hűtőventilátorok mindössze 5 perc alatt beszerelhetők). Az Altivar Process frekvenciaváltók már alapárú modelljei is 3S3 mechanikai és 3C3 kémiai igénybevétellel szembeni védelmi besorolást kaptak. Megerősített, dupla lakkozású nyomtatott áramkörökkel készülnek, így különösen alkalmasak intenzív vegyi közegben való használatra, mint a szennyvizes alkalmazások vagy a vegyszer tartalmú anyagok szivattyúzása.

Jelleggörbék egyedülálló ábrázolása a grafikus kijezőn (forrás: Schneider Electric)
Jelleggörbék egyedülálló ábrázolása a grafikus kijezőn (forrás: Schneider Electric)

Az üzemeltetők közvetlenül a mobileszközükön érhetik el a technikai dokumentációt, a támogatást és a diagnosztikai adatokat, ami még inkább megkönnyíti a karbantartást, elősegíti a hibaelhárítást, és csökkenti az állásidőt, illetve az azzal kapcsolatos költségeket. A hibaüzenetek ezen kívül dinamikus QR-kódokat generálnak, amelyekkel azonnal átfogó támogatási információk érhetők el, és hatékonyan, helyben kezelhetők a problémák.

Környezetbarát hajtás a gyártástól a selejtezésig

Az Altivar Process hajtások még hasznos élettartamuk letelte után is környezetbarát megoldásnak minősülnek, hiszen alkatrészeik 70 százaléka újrahasznosítható. És mivel magukon viselik a Green Premium címkét (a Schneider Electric egyedi környezetbarát minőséget reprezentáló termékei közé tartozik, amelyek megfelelnek a veszélyes anyagok korlátozásáról szóló európai RoHS irányelveknek és a REACH előírásoknak), a frekvenciaváltók túlmutatnak a jelenlegi megfelelőségi előírásokon, és segítenek megfelelni a jövőbeli környezetvédelmi előírásoknak is.

(forrás: Schneider Electric/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés