hirdetés
hirdetés

Hajtástechnika

A frekvenciaszabályozást szűk helyen is megoldották

Az Eaton tovább bővíti PowerXL termékcsaládját: a PowerXL DB1 frekvenciaváltóval erőteljes készüléket hoz a piacra a legkisebb méretű IEC-kompatibilis kategóriában.

hirdetés

Kis mérete ellenére a DB1 rendelkezik mindazon funkciókkal, mint a már ismert DC1 sorozat továbbfejlesztett változatai. Az Eaton ideális megoldást kínál azon OEM-ek számára, akik olyan meglévő rendszereket szeretnének frekvenciaváltós hajtással ellátni, amelyekben például nincs sem légkeringetés, sem elég hely szellőzőrendszer számára.

A frekvenciaváltó méretét úgy csökkentették, hogy eltávolították a kijelzést, a billlentyűzetet és a hűtőbordát. A DB1-et „cold plate” egységként tervezték, a keletkezett hőt a körülötte lévő gép fémházán keresztül vezeti el. Miután felvitték a hővezető pasztát, a hajtást közvetlenül az elválasztó fémparticióra csavarozzák, hőelvonásra használva annak hővezető képességét.

Mivel a DB1 kompatibilis az Eaton külső billentyűzetével, nincs szükség integrált kijelzőre vagy billentyűzetre. „E komponensek csökkentése biztosítja DB1 hatásfokának optimalizálását. A fordulatszám-szabályozás révén a gépek képesek csökkenteni a folyamat energiaszükségletét – mondja Andreas Miessen termékmenedzser. – Ennek eredményeként a DB1 különösen vonzó megoldás az OEM-ek számára, ha olyan sokoldalú frekvenciaváltókra van szükségük, amelyek minden nehézség nélkül integrálhatóak meglévő szivattyúkba, kompresszorokba vagy egyéb olyan rendszerekbe, amelyekben nem áll rendelkezésre túl sok hely. A DB1 teljesen kompatibilis a drivesConnect paraméterkonfigurációs szoftverrel. és a 2018 tavaszától elérhető drivesConnect applikációval.”

Az Eaton DB1 frekvenciaváltója a legszűkebb helyekre is alkalmas (forrás: Eaton)
Az Eaton DB1 frekvenciaváltója a legszűkebb helyekre is alkalmas (forrás: Eaton)

A legkisebb méretet, amely 2017 végén került a piacra, max 1,5 kW motorteljesítményhez tervezték, 230 vagy 400 voltra. Az Eaton kibocsát egy nagyobb méretet is 4k W-ig 400 V-ra, amely a piacon elérhető motorok többségéhez megfelel.

A DB1 egy erősáramú és egy levehető vezérlőegységből áll. A vezérlőegység több I/O interfészt, valamint CANopen és Modbus-RTU kommunikációs portokat tartalmaz. Az (RJ45) COM interfészen kívül a Modbus protokollt két adatkábel látja el, amelyeknek huzalozása Eaton push-in technológiájának köszönhetően nagyon egyszerű. A DB1 vezérlőegysége ezen kívül rendelkezik szorítórugós érintkezőkkel is. „Ha szükséges, nagyobb volumenű megrendeléseknél a vezérlőegység a felhasználó igényeihez alakítható" – mondja Miessen, aki az ügyfeleknek alkalmazásspecifikus tanácsadó szolgáltatást is ajánl a DB1-hez. Ezeknek a konzultációknak része a kérdéses burkolathoz használt ötvözet pontos hővezető képességének értékelése is. A szakember kizárja, hogy a berendezés túlhevülés miatt tönkremehet: minden PowerXL készülékben van egy önvédelmi mechanizmus, amely megelőzi a károsodást még a legvalószínűtlenebb hiba esetére is.

(forrás: Eaton/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés