hirdetés
hirdetés

Irodalmi séta okostelefonnal

Az időutazó felhasználó előtt a korabeli Budapest élete elevenedik meg

A regényes Budapest múltjába és irodalmába vezet az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésében létrehozott első magyar, okostelefonra tervezett, interaktív irodalmi sétát lehetővé tevő alkalmazás. Az Ottlik Géza születésének 100. évfordulójára készült program használatával az író Hajnali háztetők című művén át ismerhetjük meg az 1930-as évek Budapestjét.

hirdetés

Az alkalmazás ötlete a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Kreatív Technológia Laborjának munkatársaitól, Mata Júliától, Jankó Annától és Oravecz Júliától, továbbá Ruttkay Zsófia konzulenstől származik, akik szerettek volna egy irodalmi művet interaktív formában feldolgozni. Elképzelésükkel felkeresték a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM), ahol az idei Ottlik Emlékév kapcsán a kezdeményezést örömmel fogadták: archív anyagokkal és teljeskörű szervezőmunkával járultak hozzá a MOME munkatársainak forgatókönyvéhez.

A PIM felvette a kapcsolatot az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetettel, ahol az eLearning Osztály vezetője, Wagner Balázs és Márkus Zsolt László fejlesztő kezdett el dolgozni a program megvalósításán, majd az intézet által korábban kifejlesztett Guide@Hand hangos idegenvezető alkalmazás kereteibe integrálták az így megalkotott irodalmi sétát. Ottlik Géza Hajnali háztetők című kisregénye egy válságos alkotói időszakot követően született meg, érzékletes képet adva az írói lelkiállapotáról, a szereplőkről és a századelő fővárosi hangulatáról. Így hallgatva a történetet a cselekmény helyszínein járva az időutazó felhasználó előtt a korabeli Budapest élete elevenedik meg.

A '30-as évek világát egy, a telefon kijelzőjén megjelenő 1938-as térképen kívül különböző audiovizuális elemek – filmbejátszások, korabeli fényképek és újságcikkek – teszik még inkább élményszerűvé
A '30-as évek világát egy, a telefon kijelzőjén megjelenő 1938-as térképen kívül különböző audiovizuális elemek teszik még inkább élményszerűvé

A '30-as évek világát egy, a telefon kijelzőjén megjelenő 1938-as térképen kívül különböző audiovizuális elemek – filmbejátszások, korabeli fényképek és újságcikkek – teszik még inkább élményszerűvé. A jelenleg letölthető demó verzióban a Fővám tér, az Egyetem tér, a Csendes Étterem és a Kossuth Lajos utca vonala által határolt terület és a hozzá kapcsolódó fejezetek elevenednek meg, amely szeptembertől tizenhat hangzó útszakasszal bővül, így a történet teljes egészében körbevezet majd Budapest belvárosán.

Az MTA SZTAKI fejlesztői a már régebb óta letölthető városi körséták és túraútvonalak (Mátra, Tokaj stb.) alkalmazásán kívül további irodalmi sétákat is ígérnek e programot használóknak a különleges városi barangolások jegyében. Okostelefonnal a Play Store-on keresztül kereshetünk rá az applikációkra, bővebben pedig www.guideathand.com weboldalon tájékozódhatunk a már elkészült alkalmazásokról.

(forrás: MTA)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[112703] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés