hirdetés
hirdetés

Seuthopolis

Varázslatos gödörváros a tóban

Leleményes módon tennék a turisták számára is látogathatóvá Seuthopolis nemrég víz alá küldött ókori városát.

hirdetés

1948-ban bolgár régészek lenyűgöző kincset találtak a Koprinka víztározó megépítése közben. Némi ásatás után a III. Seuthes, trák király által alapított ókori város, Seuthopolis maradványaira bukkantak. A fantasztikus felfedezés ellenére az építkezések folytatódtak, és a település romjai végül a mesterséges tó fenekére kerültek.

Nem biztos ugyanakkor, hogy Seuthopolis örökre víz alatt marad.

Egy új merész terv szerint egy, a várost körülölelő gát felhúzásával a helységet – ugyan rendhagyó módon, de – ismét a „felszínre hozhatják”.

A nagyjából 420 méter átmérőjű és 20 méter magas töltés a mesterséges tavat a elkülönítené a maradványoktól, amelyek így azt a látszatot keltenék, mintha egy, a víz felszínébe vájt gödörben, vagy ha úgy tetszik, egy ókori teátrum (kiterjedt) színpadán helyezkednének el.

Forrás: Seuthopolis Project
Forrás: Seuthopolis Project

A gát fala lépcsőzetes kialakítású lenne, és a teraszokat akár szabadidős létesítmények, kiállítások, parkok, függőkertek és virágágyások is tarkíthatnák.

Ha a projekt megvalósul, elképzelni is nehéz, milyen festői panoráma fogadja majd a turistákat, akik hajóval közelítik meg a látványosságot.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Earthly Mission)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés