hirdetés
hirdetés

Robotika

Valódi ideg- és vázizomsejtekkel mozgatott robot

Újfent bebizonyosodott, hogy az emberi szövetek és a gépek integrációja lehetséges.

hirdetés

Valódi vázizomszövettel és idegsejtekkel mozgatott, kicsiny, „fénymeghajtású” robotot alkottak a Illinois-i Egyetem tudósai. Élettelen alkatrészek, és hozzájuk kapcsolt, egérőssejtekből kifejlesztett szövetek kombinációjaként kell elképzelni a szerkezetet.

A szakemberek nem titkoltan a hímivarsejtek felépítését kívánták valamelyest reprodukálni a dizájn kidolgozásakor. A különbség annyi, hogy a saját fejlesztésüket egy helyett két „ostorral" (flagellum) látták el, hogy a robot előrehaladását megkönnyítsék.

A kreatúra alapvetően egy, az élő sejtekkel kompatibilis, puha vázra épül fel. A tudósok az őssejtekből létrehozott vázizom- és idegi szövetet ezzel a passzív szerkezettel kapcsolták össze.

Forrás: University of Illinois

Fénynek kitéve az idegszövet jeleket küld az izomszövetnek, amely így ciklikusan összehúzódik és elernyed, és mozgásra (jelen robot esetében folyadékokban vagy gélekben történő úszásra) bírja a teremtményt.

Pillanatnyi állapotában a szerkezet nem egy svájci bicska. Két dolgot tud: úszni, és nem úszni. Szerencsére azonban a szakembereknek nem konkrétan ennek a robotnak a létrehozása volt a célja, hanem hogy általa rálátást kapjanak a technológiában rejlő jövőbeli lehetőségekre.

A csapat csak megerősítette azt a ténymegállapítást, hogy a természetes vázizmok és a mesterséges gépek összekapcsolhatók, és ezzel rengeteg innováció – például akár érzékszervi jelek leadására képes műkezek vagy biomechanikus szemek – kifejlesztése előtt nyithatták meg az utat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Burn-In)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés