hirdetés
hirdetés

Photon

Vajon tényleg az élet nyomaira bukkantak a Vénuszon?

Egy új-zélandi cég a helyszínen kívánja ellenőrizni, mennyire megalapozott a cardiffi tudósok korszakos horderejű bejelentése.

hirdetés

Hatalmas médiavisszhangot keltett a Cardiffi Egyetem kutatóinak szeptember 14-i bejelentése, mely szerint a Vénusz felhőiben bizonyítékot találhattak az élet nyomainak jelenlétére. A feltételezés megerősítéséhez mindazonáltal helyszíni vizsgálatokra valamikor még okvetlenül szükség lesz.

Egy új-zélandi, Rocket Lab nevű cég azt állítja, hogy ő történetesen készen áll a feladatra. A cég már akár 2023-ban a saját Electron rakétáján egy Photon nevű 300 kilogrammos szerkezetet átküldhet a Naphoz második legközelebb keringő bolygóhoz.

Electron (Forrás: Rocket Lab)
Electron (Forrás: Rocket Lab)

A tervek szerint a Photon csupán egy elrepülést (flyby) fog végrehajtani a Vénusz mellett, és a jármű egy 37 kilogrammos, valószínűleg egy gázelemző műszerrel felszerelt szondát fog rászabadítani az égitest légkörére. A tíz kilométer per másodperccel száguldó, kisebb „felderítő egység” folyamatos méréseket fog végezni a bolygó atmoszférájáról, melyek eredményeit vissza fogja sugározni a Photonnak.

Egyelőre nem biztos, hogy a Rocket Lab a 2023-as határidőt tartani tudja. A cég mindenesetre maholnap egy földkörüli tesztrepülést mindenképpen megpróbál majd lebonyolítani, és a kísérlet eredményei sokat elárulhatnak majd egy jövőbeli Vénusz-küldetés esélyeiről.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[259920] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés