hirdetés
hirdetés

Technológia

3D-s tervek segítik a nyomozást

A floridai 3D Printed Evidence 3D nyomtatótechnológiával segítené bíróságok munkáját, bonyolult és kevésbé bonyolult ügyek, karambol, orvosi gondatlanság és más esetek megoldását. 

hirdetés

A cégalapító jogász, Josh Weinberger abból indult ki, hogy a 3D nyomtatást nem vagy alig használják a bírósági gyakorlatban. Bűnügyi bizonyítékok pontos, kicsinyített utánzatában gondolkozik szimuláció és gyenge replikák helyett. Nagyon fontos, hogy egy bizonyítékot ne csak lássunk, hanem meg is lehessen fogni, különben nem tartjuk annyira valódinak – véli.

Tervéhez hamar megtalálta az ideális partnert, a helyi 3DP szolgáltató The Forge-ot.

Bizonyítékok nyomtatott másolatát elég könnyű létrehozni, főként a kicsinyítésnél/nagyításnál kell nagyon odafigyelni, hogy a nyomat méretarányos legyen. A helyszínen eleve készítenek felszíni modelleket, amelyekhez vagy fejlett fotogrammetria szoftvereket, vagy digitális kamerákkal felvett anyagokat, sőt, orvosi szkennelést is használnak.

A 3DE („nyomtatott bizonyíték") szervmodelleket, lábnyomot, ujjlenyomatot nyomtatott eddig, de a lehetőségek végtelenek. Egy-egy modellt például annyira fel lehet nagyítani, hogy jól látszódnak rajta perdöntő bizonyítékok. Bűnügyek teljes helyszínéről is készíthető precíz 3D nyomat.

A 3DP azért is fontos lehet a bíróságokon, mert a jelenlegi 200-400 dolláros modellek olcsóbbak a számítógépes animációs és más megoldásoknál. Weinberger szerint a kriminológiában gyorsan el fog terjedni a technológia. Ideje, mert más területekhez (medicina, robotika, divat stb.) képest nagy a lemaradás. 

(forrás: freedee.blog.hu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés