hirdetés
hirdetés

RemoveDEBRIS

Űrtakarítás szigonnyal

Hatékonynak bizonyult a Univesity of Surrey által kifejlesztett, kozmikushulladék elleni fegyver.

hirdetés

Sikeresen teljesítette eddigi legnehezebb feladatát a University of Surrey egyik tudóscsapatának RemoveDEBRIS nevű műholdja.

A teendője jelen esetben az volt, hogy 20 méter per szekundumos sebességgel átlője egy hajdani másik szatellit egyik komponensén a szigonyát. Az alábbi videón látszik, amint az éles szerszám átlyukasztja, majd pedig elragadja az egyik rúdjára rögzített elemet. A későbbiekben az éterben sodródó más objektumok esetében is képesnek kell majd lennie a mutatványra.

A csapat tavaly egy óriási hálóval tudott nyakon csípni egy, az űrben hányódó műholdat, illetve LiDAR- és kameraalapú űrszemét-felismerő rendszerét is próbára tette.

Jelenleg nagyjából 7600 tonna kozmikus hulladék kering a Föld körül, amelyek súlyos baleseteket okozhatnak a jövőbeli űrmissziók folyamán.

A teljes küldetés utolsó tesztje márciusban az lesz, amikor a RemoveDEBRIS megpróbálja megsemmisíteni magát. A szerkezet fel fog fújni egy vitorlát, hogy aztán ezzel kivonja magát a Föld atmoszférájából, és elégjen.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: MIT Technology Review)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[234756] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés