hirdetés
hirdetés

Blue Abyss

Űrhajósedző központ épül az Egyesült Királyságban

Kereskedelmi céllal méghozzá, és így a maga nemében az első lesz a bolygón.

hirdetés

Az Egyesült Királyság-beli Bedfordshire Royal Air Force (RAF) nevű légi bázisán fogják megépíteni a világ első kereskedelmi célú űr- és mélytengeri kutatási központját, a Blue Abysst.

A Cranfield Egyetemen tartott június 27-i projektindító rendezvényen az Európai Űrügynökség (ESA) egyes képviselői, a Blue Abyss részéről a román űrhajós Dumitru Dorin Prunariu, valamint a központi és helyi önkormányzatok reprezentánsai is tiszteletüket tették.

A 120 millió angol fontot (42 milliárd forint) felőrlő Blue Abyss létrehozása összhangban áll a Central Bedfordshire Council (CBC) azon álmával, hogy a későbbiekben egy tudományos, innovációs és technológiai park formájában lelket leheljen a 2020-ban nyugdíjba vonuló Bedfordshire-i légi bázis telephelyébe.

A terv (Forrás: BBC)

A komplexumban helyet kap a világ legnagyobb, 50 méter mély medencéje, egy szálloda, parabolikus repülési lehetőséggel és alacsony, továbbá magas nyomású kamrákkal egy űrhajósedző-központ, valamint egy „emberi teljesítmény centrum” is. Ez utóbbiban búvárok, űrhajósok és sportolók kapnak lehetőséget fizikai teljesítőképességük korlátainak kitapasztalására. Idetartozik például a jól ismert centrifuga, amely feltárja, hogy az asztronauták szervezete mennyire képes átvészelni a szélsőséges gravitációs környezetet.

Természetesen nem csak az űrrepülésé a világ, a medencében és az alacsony nyomású kamrákban a fosszilis, illetve a megújuló iparágak offshore technológiájának, valamint a merülő járművek letesztelésére is lehetőség nyílik.

 A központ építése várhatóan ez év végén fog elkezdődni, és 2019-ben már működőképes is lesz. Előreláthatóan mintegy 160 új munkahelyet teremt majd.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Offshore Wind, Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés