hirdetés
hirdetés

Klímavédelem

Vaspor, mint környezetbarát üzemanyag

Mikrogravitációs környezetben tanulmányozta a vaspor elégésének folyamatát az Európai Űrügynökség (ESA). A kísérlet a továbbiakban „zöld” üzemanyagok kifejlesztését is elősegítheti.

hirdetés

A mikrogravitáció esetenként optimális feltételeket biztosíthat a vasporhoz hasonló szilárd üzemanyagok elégetési technikáinak teszteléséhez. A vaspor a későbbiekben akár egyes környezetbarát üzemanyagok elsődleges komponense is lehet, mivel eltüzelése közben egyáltalán nem keletkezik szén-dioxid.

A gond az, hogy mostanáig nem sikerült ezt a procedúrát hatékonyan végrehajtó rendszereket létrehozni. Mind ehhez az anyag égésének fizikáját mélyrehatóan meg kell ismerni. A folyamat vizsgálatához az ESA 30 másodperc erejéig súlytalanságba helyezett egy adag vasport, hogy kielemezze, miként is terjed szét a tűz az anyagon.

A kutatók rakétaszondákat használtak, vagy parabolarepüléseket hajtottak végre a mikrogravitációs környezet megteremtéséhez.

A súlytalanság lehetővé teszi a lángterjedés törvényeinek tüzetesebb tanulmányozását, ami a későbbiekben akár hatékonyabb ipari égetők létesítéséhez is vezethet.

Mi több az ilyen kísérletek egyebek mellett a fertőző mikrobák és erdőtüzek terjedéséhez hasonló jelenségek megértését is megkönnyíthetik.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: European Space Agency)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[265843] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés