hirdetés
hirdetés

Újra kiadják a Mein Kampfot

Hamarosan lejár Hitler Mein Kampfjának szerzői joga, ezért a jogtulajdonos bajor állam úgy döntött, újra kiadja a könyvet – történeti jegyzetekkel ellátva. A német zsidó közösség bejelentette, üdvözli az elhatározást.

hirdetés

Bajorország, a jogtulajdonos, 1945 óta nem engedélyezte a manifesztum újrakiadását. De most bejelentették, hogy 2015-ben lejár a szerzői jog, ezért újra kiadják a Mein Kampfot történeti jegyzetekkel bőven ellátva, valamint kiadnak egy speciális változatot is iskolák számára, megelőzve így a várható, ellenőrizetlen kiadási hullámot.

Dieter Graumann, a Németországi Zsidó Központ vezetője az AFP munkatársának felelősségteljes elgondolásnak nevezte a bajor állam döntését, hozzá téve, hogy jobban örülne, ha örökre eltűnne „ez a rakás szemét”, de ez valószínűleg hiú ábránd, ráadásul amúgy is kering a világban egy sereg illegális kiadás. Thomas Neumann minisztériumi szóvivő az AFP-nek elmondta, „tisztában vagyunk döntésünk súlyával, de úgy gondoljuk, képesek leszünk demisztifikálni a kötetet egy tiszta kiadással”.

A legnevesebb történészeket kérik fel arra, hogy jegyzeteljék a kötetben található „nonszenszeket” és rámutassanak azok súlyos következményeire. Azt is elmondta, hogy Bajorország 500 000 eurót (mintegy 160 millió forintot) szán a projektre, amely egy angol, egy digitális és egy audio-verziót is tartalmaz. Hitler a Mein Kampfot 1924-ben írta, amikor az úgynevezett Sörpuccsban, a bajor kormány megdöntésében való részvételéért kiszabott börtönbüntetését töltötte.

A két kötetből álló könyv életrajzi elemeket tartalmaz és zavaros fajelméleti ideológiát. Ian Kershaw angol történész szerint 1945-ig mintegy 10 millió példányban jelent meg, 1936-tól pedig minden fiatal pár kapott egy ajándékpéldányt a házasságkötéskor.

Karosszékben

Daniel Erk német író és ismert blogger szerint a döntés régen esedékes volt, és nem kell tartani káros következményektől, mivel a téma már nem kelt akkora érzelmeket, mint néhány évtizede.

Deidre Berger, az Amerikai Zsidó Bizottság munkatársa azonban meglehetősen aggódik, úgy véli, nem szabad alábecsülni azokat az indulatokat, amiket ennek a könyvnek az újrakiadása kelthet. Mindenesetre a 2015-ös év minden bizonnyal érdekes lesz ebből a szempontból.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[108184] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés