hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Újabb bizonyíték, hogy élet lehetett a Marson

Kutatók bórra leltek a Gale-kráter talajvizében, ami izgalmasabb, mint amilyennek hangzik.

hirdetés

Bór nyomaira bukkantak a Marson, ami miatt RNS (ribonukleinsav) és így akár élet is kifejlődhetett a vörös bolygó felszínén. Egy, a Geophysical Research Letters nevű folyóirat hasábjain minap megjelent cikk számolt be a felfedezésről.   

„A Marson lévő egyik 3,8 milliárd éves, vagyis a földi élet kialakulásának feltételezett ideje előtt keletkezett kráterben borátokat fedeztünk fel – mondta Patrick Gasda, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium posztdoktori kutatója.  – Alapvetően ez azt jelenti, hogy az ősi Marson a Földtől függetlenül is megvoltak az élet potenciális kifejlődéséhez szükséges körülmények.” 

A negyedik bolygón a maga ChemCam nevű futurisztikus kamerájával a Curiosity rover lelt rá az ötödik elemre. A ChemCam lényegében lézert koncentrál a marsi felületekre, hogy ezekben felizgassa az elektronokat, amelyek mozgolódása aztán sajátlagos frekvencián visszaveri a beérkezett sugarakat. A visszatérő fényből a jármű spektrográfjai már be tudják azonosítani a vizsgált anyagokat.

A bórt egy kalcium-szulfát (gipsz) ásványi telérben fedezték fel, ami a tanulmány megállapításai szerint azt jelenti, hogy a Gale-kráter felszín alatti vizei bórt is tartalmaznak.

Bórtartalmú kalcium-szulfát ásványi telér a Marson (Forrás: LANL)

A kutatók szerint márpedig mindebből az következik, hogy úgy hőmérséklet, mint a savasság tekintetében a felszín alatti víz – lakható. 

„A borátok lehetséges hidat képezhetnek az egyszerű szerves molekulák és az RNS között – állapította meg Gasda. „RNS nélkül nincs élet” – tette hozzá a kutató.

A bór jelenléte viszont azt jelenti, hogy ha szerves anyagok van a Marson, akkor ezek a kémiai reakciók megvalósulhattak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Laboratory Equipment)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés