hirdetés
hirdetés

Múmiák

Új tetoválásokat fedeztek fel a gleccsermúmián

Új, eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel Ötzi, az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (Eurac) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.

hirdetés

Az új tetoválásokat szabad szemmel nagyon nehéz észrevenni, mivel a férfi bőre rengeteget sötétedett az idők folyamán. Az új technológiával a bőr mélyebb rétegeiben is jól azonosíthatók a tetoválás nyomai – ismertette a ScienceDaily tudományos portál.

Az Ötzit megtaláló turisták már a felfedezés napján, 1991. szeptember 19-én megpillantották a bőrén viselt rajzokat, azóta számos kutatás vizsgálta és katalogizálta azokat. Most Marco Samadelli, az intézet kutatója saját fejlesztésű eljárásával térképezte fel Ötzi bőrének összes ábráját, amelyeket a világ legrégebbi, dokumentált tetoválásai között tartanak számon.

Tetoválások a gleccsermúmián (forrás: Marco Samadelli, Eurac)
Tetoválások a gleccsermúmián (forrás: Marco Samadelli, Eurac)
Samadelli különböző szögekből, multispektrális – a spektrum különböző, az ultraibolyától az infravörösig terjedő tartományaiból adatokat rögzítő – eljárással fotózta le a múmiát. Így a bőr mély rétegeiben is nagy pontossággal megmutatkoztak a tetoválások. A felfedezett 61 jel 0,7–4 centiméteres vonalakból állnak, többnyire kettes, hármas és négyes, párhuzamos csoportokba rendezve, két kereszt is található köztük.

A mellkas bal alsó részének eddig ismeretlen tetoválásai azért meglepőek, mert a többi vonalat nagyrészt a háta alsó részén és a lábszárán találták. A jelek elhelyezkedéséből egyes kutatók azt gyanították, valamilyen gyógykezelésre utalnak, amellyel az ízületek fájdalmát akarták enyhíteni.

A felfedezéssel most feléledt a történelem előtti idők tetoválásairól szóló vita arról, vajon terápiás, szimbolikus vagy vallási jelentősége volt a vonalaknak.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[163034] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés