hirdetés
hirdetés

Társadalmi felelősségvállalás

Ügyek, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül

Ahhoz, hogy valóban élhető és fenntartható világot építsünk, nem elég gazdaságilag jövedelmező modellek szerint vállalkoznunk. Az utóbbi évtizedek nemzetközi és hazai szinten is változást hoztak: egyre több vállalat ismerte fel saját felelősségét a társadalmi és környezeti problémák kezelésében, legyen szó a klímaválságról, a szegénységről vagy az oktatás hozzáférhetőségéről. Cikkünkben olyan, társadalmi szinten is fontos ügyeket gyűjtöttünk össze, amelyeket kollektíven támogatva egy élhetőbb, stabilabb közösséget építhetünk. Ebben pedig mindannyian megtalálhatjuk a helyünket: azok, akik támogatásra szorulnak és azok is, akik támogatást nyújthatnak.

hirdetés

A közös ügyekért nemcsak egyéni és kormányzati szinten kell aktívan tennünk: az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a vállalati felelősségvállalás is. A céges CSR politika, illetve a felelős vállalati hozzáállás több oldalon is pozitív eredményekkel kecsegtethet: egyrészt a támogatott ügy eredményeiben, másrészt a munkavállalói elkötelezettség és a márkaérték építésében is.

Biztos alapok: oktatás

A jövő nemzedékeinek oktatása közös ügy: ráadásul olyan cél, amely több szempontból is megtérülhet. Egyrészt, a gyermekek megfelelő oktatása kulcsfontosságú ahhoz, hogy jól képzett munkaerő álljon a cégek rendelkezésére. Másrészt az oktatás lehetőséget biztosít a gyermekek számára céljaik eléréséhez.
A vállalatok kivehetik a részüket az oktatásból, nemcsak anyagi támogatással, hanem szaktudásuk megosztásával – ez a szakmai tantárgyakban felbecsülhetetlenül fontos -, valamint tehetséggondozással, gyakornoki és oktatási programokkal is. Továbbá olyan civil szervezetekkel dolgozhatnak együtt, amelyek a hátrányos helyzetű és tehetséges tanulókat karolják fel, hogy minőségi oktatásban részesülhessenek.

Kié a jövő? – Gyermekjogok

Az utóbbi években egyre többet hallhattunk a gyermekjogokról, mind hazai, mind nemzetközi szinten. Ez szerencsére hozzájárul ahhoz, hogy egyre több szervezet és vállalat veszi ki a részét a gyermekjogok védelméből, illetve az ezzel kapcsolatos edukációból. Ide tartozik ugyanis mindaz, ami a gyermekek biztonságát szolgálja, valamint lehetőséget teremt számukra ahhoz, hogy a gyermekkorukat a megfelelő környezetben töltsék.

A cégek pedig tevőlegesen is hozzájárulhatnak ehhez, akár a profiljukba vágó, kapcsolódó témákban tartott oktatásokkal, kampányokkal – legyen szó internetbiztonságról vagy a gyermekek véleményének figyelembevételéről.

Lesz-e jövő? – Környezetvédelem

A környezetvédelem ügyével nem lehet eleget foglalkozni. A klímaválság napjainkra mindenkit érintő problémává vált és szerte a világban érzékeljük hatásait. Épp ezért, minden olyan lépés szükséges, amely segíthet a szennyezés csökkentésében vagy a már jelentkező ökológiai károk mérséklésében.
A cégek pedig közvetve és közvetlenül is rengeteget tehetnek ezért: akár saját folyamataik optimalizálásával, akár olyan szervezetek támogatásával, akik valamely kiemelt környezeti probléma megoldásán fáradoznak. S bár egy faültetési kampány önmagában nem tűnik elégségesnek, sok apró lépéssel hozzájárulhatunk egy élhetőbb világ létrehozásához – vagy megtartásához.

Mit tehetünk a jövőért? – Összefogás, integráció

Nem csak az oktatás kapcsán fontos beszélnünk a leszakadó társadalmi csoportokról, a hátrányos helyzetű régiókról. Globálisan kell megoldást találnunk arra, hogy az egyre nagyobbá váló társadalmi különbségeket kezeljük, illetve megakadályozzuk a szakadék további szélesedését.

Ebben pedig a nagyvállalatoknak is óriási szerep jut: egyrészt saját termelésüket és folyamataikat is átalakíthatják úgy, hogy az alkalmazottak, minden szinten fair körülmények között dolgozhassanak. Másrészt a leszakadó régiók anyagi támogatására is óriási szükség van. Kisebb, helyi szervezetek segítenek összekötni a cégeket azokkal a segítségre szoruló kisebb közösségekkel, ahol hely jut a támogatásoknak és itt olyan egyszerű dolgokra is gondolhatunk, mint egy óvoda kifestése.

Bármely ügy mellett is döntünk, a legfontosabb mindig az, hogy szem előtt tartsuk a célt: egy élhetőbb, felelősebb világot építsünk. Ez pedig az összefogáson, a sok apró közös lépésünkön múlik igazán.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés