hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Túlélte a vízfelszíni landolást a SpaceX rakétája

A cég drónhajói megóvása érdekében helyezte le járművét inkább az Atlanti-óceán habjaira.

hirdetés

Szerdán a SpaceX Falcon 9 rakétájának első fokozata sikeresen átvészelte vízfelszíni landolását, amin még Elon Musk, a SpaceX alapítója is meghökkent. Küldetése szerint a luxemburgi GovSat-1 nevű kommunikációs műholdat helyezte keringési pályára a rakéta.

Amint arról a cég beszámolt, a Falcon 9-et azért nem egy drónhajóra helyezte vissza, mert a leszállás után már eleve nem akarta visszaszerezni az eszközt. Elméletileg a rakétával egy nagy energiájú landolási tesztet hajtottak végre, és nem akarták vele tönkretenni egyeik úszó leszállóplatformjukat sem.

Forrás: Twitter

Akárhogy is van, a rakéta valahogy túlélte a visszatérést kísérő szélsőséges körülményeket, és a dolgok jelenlegi állása szerint az Atlanti-óceánon lebeg. Elon Musk a Twitteren elárulta, hogy a SpaceX jelenleg megpróbálja visszaszerezni az objektumot.

A Falcon 9 az egyetlen rakéta, amely részlegesen újrafelhasználható, mivel az első fokozata képes visszaszállni az indítóhelyre vagy a társaság valamelyik autonóm drónhajójára.

A SpaceX következő fellépése februárra várható, amikor is a cég a legújabb és legnagyobb, Falcon Heavy nevű rakétáját fogja felbocsátani az űrbe.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: RT)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés