hirdetés
hirdetés

Szállítmányozás

Trolikamionokat tesztelnek Svédországban

Környezetvédelmi kötelezettségvállalásai miatt az államnak 2030-ra a fosszilis üzemanyagoktól tökéletesen függetlenített közlekedési ágazattal kell előrukkolnia.

hirdetés

Stockholmtól északra, a svédországi E16-os országút felett nagyjából 2 kilométer hosszan elektromosság serceg. A közlekedési szakaszon az ötletgazdák az alacsony kibocsátású szállítmányozás egyik fajtáját kívánják letesztelni a felsővezetékes rendszerrel. A próbák alatt hamarosan két, rakománnyal teli és a trolikhoz hasonló módon huzalokra kötött dízel-hibrid kamion furikázik majd az útvonalon.

Hibrid dízel elektromos kamion (Forrás: Scania CV AB)

Siker esetén a már meglévő sztrádákat is könnyedén „zöldebb”, elektromos átjárókká lehetne átalakítani.

A rendszert működtető cégek egyikeként a Siemens így fogalmazott:

„Svédország szén-dioxid-kibocsátásának több mint harmadáért a közlekedés a felelős, és ennek is csaknem fele az árufuvarozásból eredeztethető. Klímavédelmi stratégiájának részeként Svédország elkötelezte magát, hogy az állam a közlekedését 2030-ra teljesen függetlenné teszi a fosszilis üzemanyagoktól. A teherszállítás várható növekedése miatt a közúti árufuvarozás még a vasúti kapacitás bővülése mellett is emelkedni fog. Ezért van szükség a közúti teherszállítás szén-dioxid-mentesítésére. A két éves tesztidőszak alatt a Svéd Közlekedési Hivatal (Trafikverket) és Gävleborg megye olyan tudásbázist akar létrehozni, amely megmutatja, hogy a Siemens eHighway rendszere a jövőben alkalmas lesz-e hosszú távon a kereskedelmi használatra és vajon érdemesnek bizonyul-e további telepítésekre.”

A kábelre kapcsolt kamionok végsebessége körülbelül 89 kilométer per óra (55 mérföld per óra), és mivel hibridek, a drótnélküli területeken is el tudják végezni a feladatukat.

A tesztelések valószínűleg a jövőben is folytatódnak. A Volvóval együttműködésben a Siemens Los Angeles és Long Beach kikötőinek összekapcsolása céljából például szintén sort keríthet egy hasonló próbára.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés